• PRVI BH. PODCAST O PČELAMA
 • Pčele su bića čija aktivnost u prirodi se tiče apsolutno svih. Njihovu benefit osjetimo direktno ili vrlo često i indirektno. Muslim Aid Association je prepoznao bitnost pčelarstva za sve segmente života i u skladu sa time razvio projekat koji se godinama unazad realizuje.

  U prelijepom prirodnom ambijentu u podnožju planine Cincar u Livnu sniman je prvi bh. podcast o pčelama. Na poziv Mreže mira i Snage lokalnog razgovarali smo o simbiozi pčele, prirode i čovjeka. 

  U društvu predstavnika jedinice lokalne samouprave Livno i udruženja pčelara "Li-Vrisak", a na osnovu naše ekspertize pokušali smo ukazati na značaj pčela u ekosistemu. Pored toga, istakli smo zašto je važno da u procesu proizvodnje i prometovanja proizvodima od pčela budu uključene sve zainteresovane strane, a svakako istakli smo i zašto je važno brendirati, odnosno marketinški označiti med koji je proizveden na ovim netaknutim prirodnim prostranstvima. 

  O bolestima pčela, načinima njihovog liječenja kao i o važnosti zajedničkog djelovanja poljoprivednih proizvođača i pčelara posebno smo obratili pažnju. Naglasak smo stavili i na izgradnju kapaciteta i baze znanja i vještina lokalnih pčelarskih udruženja a sve u cilju sveobuhvatnog razvoja pčelarstva kao jedne od najljepših profesija. Pored toga, veseli nas i činjenica da su svoje učešće u ovome podcastu uzeli i korisnici našeg programa pčelarstva. 

  Program pčelastva Muslim Aid Association realizuje u saradnju sa Općinama Jajce i Hadžići i Gradom Livno kao i lokalnim udruženjima na principima inkluzije svih stakeholdera u sektoru pčelarstva. 

  Želimo se zahvaliti Mreža za izgradnju mira / Network for Building Peace, kao i USAID Bosnia and Herzegovina, koji su prepoznali sve ono što Muslim Aid Association realizuje u sklopu jačanja sektora pčelarstva kao i osnaživanja lokalnih zajednica.

  Kompletan podcast možete pogledati ovdje.

  https://youtu.be/IppO6Tsbiyo

 •  
 • 18.07.2022.
 •  
 •