• Humanitarna modna revija "Mali dašak Orijenta"
 • 30.10.2009. sa početkom u 19:00 održana je modna revija tradicionalnih nošnji iz četiri zemlje: Egipta, Malezije, Bosne i Hercegovine i Pakistana pod nazivom "Mali dašak orijenta" koju je organizovao Muslim Aid.
 • Humanitarna modna revija
  "Mali dašak Orijenta"


  30.10.2009. sa početkom u 19:00h Muslim Aid je organizovao modnu reviju tradicionalnih nošnji iz četiri zemlje: Egipata, Malezije, Bosne i Hercegovine i  Pakistana pod nazivom “Mali dašak Orijenta”.  Ambasade Egipta, Malezije i Pakistana doprinijeli su ovom događaju izlažući svoju tradicionalnu nošnju, dok Iran, Saudijska Arabija (kao i Egipat i Malezija) sudjelovale su sa svojim tradicionalnim jelima, a Turski kulturni centar finansijski je pomogao ovaj projekt.







  Ovo je bio naš prvi veliki donatorski događaj za prikupljanje sredstava u BiH. Naš glavni cilj je bioprikupljanje sredstava za kombi (ili vozilo) za mobilnu biblioteku i IT obrazovni centar, projekt za djecu i mlade iz Istočne Bosne. Većina ove djece živi u ruralnim područjima gdje nemaju pristup knjigama i drugom edukativnom materijalu. Mobilni IT centar će osigurati besplatnu obuku djeci i mladima iz oblasti poznavanja rada na računaru, kurseve stranog jezika i pristup općem znanju i obrazovanju u slobodno vrijeme, kroz knjige, edukativni materijal, dokumentarne i igrane filmove.
     
  Ulaznice za šou su bile 25 KM, 50 KM i 75 KM. Obzirom na činjenicu da su ulaznice bile skupe bosanskohercegovačko stanovništvo, a kako bi povečali prodaju ulaznica ambasade i drugi sponzori su obezbijedili vrijedne nagrade na tomboli

  Glavne nagrade su bile:
  1. Dvije povratne karte Turkish Airlinesa za let Sarajevo-Istanbul-Singapore.
  2. Dvije povratne karte Malaysia Airlinesa za let Frankfurt-Kuala Lumpur
  3. Dvije povratne karte BiH Airlinesa (destinacija po izboru)
   
  Većina ambasada koje su učestvovale u organizaciji, također pomogle kupovinom značajnog broja ulaznica za reviju i privukle su sponzore.
    
  Šou je prošao veoma dobro i svi gosti su bili veoma zadovoljni prikazanim kao i hranom nakon programa.

  Malezijski šou


  Malezijska tradicionalna odjeća za vjenčanje




  Egipatska tradicionalna nošnja





  Bosanska tradicionalna nošnja

   




   

  Naš cilj da se prikupe sredstva za mobilnu biblioteku i IT centar u Istočnoj Bosni danas je ostvaren. Od prodaje ulaznica i donacija uspjeli smo prikupiti 22 300 KM neto. Sav prikupljeni novac će biti usmjeren na kupovinu i modifikaciju odgovarajućeg vozila (mini kombi) za mobilnu biblioteku i IT centar. Također smo dobili donacije u opremi, odnosno 4 polovna računara, knjigama za djecu, obrazovnim i rekreacijskim DVD-a i igrama za djecu.

   

  Naši sljedeci ciljevi su:

  1. Da pronađemo odgovarajuće vozilo

  2. Modifikacija vozila za potrebe biblioteke

  3. Kupovina odgovarajućih knjiga i edukativnih materijala

  4. Nabavka još polovnih računara (ukupno da ih bude 10)

  5. Početak projekta

  Planirani termin za početak projekta je 01.03.2010.godine.

  U ime djece iz Istočne Bosne i Muslim Aid-a BiH željeli bismo izraziti našu duboku zahvalnost za nesebičan doprinos svih ambasada organizatora, našim sponzorima, donatorima i svim ljudima koji su došli na ovaj šou i podržali nas na ovaj važan dan!

  Iskreno se nadamo da ćemo nastaviti našu dobru saradnju i timski rad i u budućnosti na nekom drugom projektu u službi služenju čovječanstvu.

  Muslim Aid  cijeni velikodušni doprinos sljedećih ambasada: Malezije, Kraljevine Saudijske Arabije, Islamske republike Pakistan, Arapske Republike Egipat, Islamske republike Iran što su nam pomogli da organizujemo izuzetno uspješan humanitarni događaj.


  Posebna zahvala našim sponzorima: Malezija Airlines, Turkish Airlines, BiH Airlines, Turski kulturno-informativni centar, Radio M, Radio Hayat, MTV Igman, Radon Plaza, Teleoptic, Sinalco, Milkos Narodno pozorište Sarajevo, Cinema City Sarajevo i Domu Mladih.


 •  
 • 05.11.2009.
 •  
 •  
 • Muslim Aid Association
 • Koševo 10
 • 71000 Sarajevo
 • Bosnia i Herzegovina

© 2022 - Muslimaidbih.org