fbpx

Problem preranog majčinstva, Više od 7 miliona djevojčica u siromašnim zemljama rađaju djecu prije 18. godine prema izvještaju UNFPA-a

Majčinstvo u djetinjstvu je veliki problem, naročito u zemljama u razvoju gdje svake godine 7,3 miliona djevojčica ispod 18 godina starosti rodi dijete. U nastavku predstavljamo prijevod vijesti koju je UNFPA objavio u cilju povećanja svijesti o ovom problemu.

U okviru tih 7.3 miliona poroda, 2 miliona slučajeva se odnosi na djevojčice od 14 ili manje godina starosti, koje nose sa sobom dugoročne zdravstvene i socijalne posljedice trudnoće. To uključuje smrt i akušersku fistulu, kako navodi izvještaj pod nazivom “Majčinstvo u djetinjstvu: suočavanje sa izazovom adolescentne trudnoće”.

Ovaj izvještaj posebno naglašava da djevojčice od 14 ili manje godina imaju dupli rizik smrti i akušerske fistule. Izvještaj “Majčinstvo u djetinjstvu” daje novu perspektivu na trudnoću za vrijeme adolescencije, razmatrajući ne samo ponašanje samih djevojčica uzrokom njihove prerane trudnoće, nego i ponašanje njihovih porodica, zajednica i vlasti.

“Društvo krivi vrlo često samo djevojčice zbog njihove prerane trudnoće”, navodi izvršni direktor Dr. Babatunde Osotimehin.  “Stvarnost pokazuje da  maloljetnička trudnoća nije rezultat posrednog izbora, već nedostatka izbora djevojčice kao i situacije koja je izvan njene kontrole. To je posljedica manjka pristupa školi, zaposlenju, te manjka kvalitete informacija i zdravstvene njege.

Rana trudnoća uzima danak zdravlju, obrazovanju i pravima djevojčica.  To joj sprječava ujedno i da iskoristi svoje potencijale i time utječe negativno i na samu bebu.

Ne samo da to utječe negativno na majke i njihovu djecu, već i na kompletno društvo i nacionalnu ekonomiju.  Po pitanju majčinstva u djetinjstvu u Bosni i Hercegovini je jako visok broj trudnoća u adolescenciji među romskim stanovništvom prema istraživanju iz 2011.-2012. godine.

Nivo  maloljetničkog nataliteta  među Romima je 145, što je osamnaest puta veće od maloljetničkog nataliteta među ostalim stanovništvom u Bosni i Hercegovini  koji broje 8 rođene djece na 1000 djevojaka između 15 i 19 godina u jednoj godini. To znači da se svaka treća Romkinja između 20 i 24 godine  porodila  već jednom prije osamnaeste godine.  Istraživanje je također pokazalo da je sa većim nivoom obrazovanja i veća prisutnost modernih kontracepcijskih metoda u odnosu na tradicionalne.

“Pitanje tinejdžerske trudnoće je ujedno i pitanje ljudskih prava, jer je često glavni razlog takve trudnoće kršenje prava djevojčice, kao npr. da je nezakonito prisiljena na brak kao dijete, ili nije imala pristup modernim kontracepcijskim metodama, ili je pak sekusalno zlostavljena. UNFPA promovira novi sveobuhvatni pristup u suzbijanju adolescentne trudnoće  koji ne mijenja nužno ponašanje djevojčice već ponašanje društva u kojem živi,” prema riječima Doine Bologa, direkotorice državnog predstavništva UNFPA-a u BiH, Kosovu i Srbiji, dodajući da “trebamo napraviti korake u stvaranju uvjeta za jačanje djevojčica kako bi spriječili neželjene trudnoće,što možemo postići na način da obezbijedimo sve kako bi djevojčice ostale u školi i stekle srednjoškolsko obrazovanje.” Kroz podsticanje društva u kojem se djevojčice i dječaci tretiraju jednako, kroz suzbijanje svih formi nasilja naspram djevojčica i žena, kao i integraciju manjina koji su isključeni iz općeg društva to se može i ostvariti.

Uprkos ogromnoj potrebi da se spriječi maloljetnička trudnoća “Majčinstvo u djetinjstvu” smatra da globalno društvo usmjerava svega dva dolara na međunarodnom unaprjeđenju maloljetnih djevojaka. To je jednako problematično ako uzmemo u obzir da imamo najveći broj adolescente populacije nego ikad u historiji čovječanstva.

No, novac je samo jedan dio rješenja. UNFPA promovira holistički pristup za rješenje tog problema, koji se ne ogleda samo u promjeni ponašanja djevojčica već i društva u kojem žive. To podrazumijeva sljedeće:

– Zadržavanje djevojčica u školi

– Sprječavanje brakova djevojčica

– Promjena u stavovima naspram spolova i ravnopravnost spolova

– Povećanje pristupa seksualnom i reproduktivnom zdravlju adolescentima

– Veća podrška adolescentnim majkama

“Moramo odraziti i ubrzati promjene u politikama i normama porodica, društava i vlada koje često napuštaju djevojčicu bez ikakvog drugog izbora osim puta koji obično vodi do rane trudnoće” kazao je dr. Osotimehin. “To je ono što radimo pri UNFPA-u i što ćemo nastaviti raditi sve dok svaka djevojčica ne bude u mogućnosti da izabere pravac koji želi za svoj život, budućnost i dok postigne svoje najveće potencijale. 

Preuzeto iz vijesti UNFPA-a