fbpx

Radionica o pčelarstvu za učenike u Vlasenici

U okviru projekta “Pčelarstvo i ruralni razvoj” kojeg Muslim Aid Association realizuje sa Opštinom Vlasenica, održana je radionica za učenike osnove škole u Vlasenici. Ovo je bila idealna prilika da se učenici petog razreda osnovne škole upoznaju sa svijetom pčela i proizvodima od pčela. Ova aktivnost provedena je kao jedna u nizu aktivnosti koje imaju za cilj upoznati sve stanovnike lokalnih zajednica sa dobrobitima koje pčele imaju za prirodu i čovjeka.

Edina Šehić-Saliji, direktorica organizacije, izjavila je da su učenici u Vlasenici aktivno učestvovali u održanoj radionici. “Ovo je samo jedan od segmenata educiranja stanovnika lokalnih zajednica o značaju meda. Izuzetno nam je drago da ove edukacije održavamo sa najmlađim stanovnicima koji još od malih nogu trebaju da usvoje navike očuvanja prirode i zaštite pčela kao vrijednih bića za sve” istakla je direktorica.

Interaktivnu radionicu provela je dr.vet.med. Azra Sinanović koja je na zanimljiv način učenicima približila svijet pčela koristeći sve alate sa kojima se susreću pčelari. “Danas smo željeli da istaknemo i važnost pčele za zaštitu eko sistema. Djeca su bila divna. Ovo je za mene jedno prijatno iskustvo. Cilj nam je bio da im ukažemo da njihovim malim koracima mogu doprinijeti da okolina bude lijep i čist dom za pčele i sve nas“ – kaže dr Sinanović.

Vedrana Jovičić učiteljica V1 razreda u OŠ „Vuk Karadžić“  Vlasenica kaže da na časovima odjeljenske  zajednice i te predmeta priroda i društvo govore o zdravoj hrani. „Ova predavanja o pčelama su veoma značajna, posebno u ovom uzrastu. Veoma je bitno da djeca steknu zdrave navike, da u svoju ishranu uvrste med. Takođe, ono što je bitno je raznovrsna i zdrava ishrana“ – istakla je učiteljica.

Nakon edukacije učenici su se uz medeni doručak počastili proizvodima od meda i mogli su degustirati prirodni med sa područja ove lokalne zajednice. Predavanju su prisustvovali i članovi udruženja pčelara Vlasenica. Vojin Đurić, član udruženja je istakao koliko su ova predavanja značajna i za udruženje i za društvo. “Bez pčela nema života. Ja imam više od 100 košnica. Ova danas radionica je odlična jer od malih nogu treba da učimo djecu koliko su pčele važne, kako bi i kod njih pobudili interesovanje da danas-sutra postanu pčelari“ kaže Đurić.

Kako bi obilježili ovaj svečani trenutak na kraju edukacije, učenici su posadili medonosnu lipu, lavandu, matičnjak, neven i ostalo medonosno bilje. Pored toga, u dvorištu škole kreirana je maketa medonosne pčele kako bi učenici ukazali na značaj ovoga najdivnijeg insekta za prirodu i čovjeka.