fbpx

Projekti plasteničke proizvodnje

Socio-ekonomsko osnaživanje porodica kroz plasteničku proizvodnju je projekat koji traje od 2016. godine i u kojem je učestvovalo do sada preko 1500 porodica širom BiH.

Muslim Aid Association kontinuirano razvija i implementira projekte plasteničke proizvodnje još od 2016. godine. Ovaj projekat proizišao je iz potrebe uzrokovane geografskim, klimatskim i socio-ekonomskim zahtjevima. Bosnu i Hercegovinu karakterišu isparcelisane i fragmentirane sjetvene i sadne površine. Pored toga, dodatno iskušenje za poljoprivredne proizvođače predstavljaju i sve izraženije klimatske promjene koje uveliko mijenjaju strukturu i modele proizvodnje hrane. Socio-ekonomski problemi su uvijek prateći izazov sa kojim se stanovništvo bori, pogotovo stanovništvo u ruralnim krajevima. Sve navedeno aktualizira potrebu za kreiranjem novih i održivih rješenja proizvodnje hrane koja će ublažiti socio-ekonomske probleme, zadovoljiti proizvodne standarde i biti ekološki prihvatljiva.

Projekat plasteničke proizvodnje osmišljen je na način da identificira kategorije stanovništva koje imaju potrebu za proizvodnjom hrane u zaštićenom prostoru i shodno tome djeluje. U navedenom programu do sada je učešće uzelo preko 1500 porodica iz preko 70 Općina/Gradova u BiH. Kroz dodjelu start-up paketa koji uključuju instalaciju palstenika od 100m2, sistem za navodnjavanje, mulch foliju i sadnice, proizvođači su započinjali svoju proizvodnju. Dodatnu vrijednost projekta čine stručne edukacije na temu plasteničke proizvodnje kao i savjetodavne usluge koje korisnici projekta mogu da koriste.

Projekat plasteničke proizvodnje je program koji kontinuirano traje i koji kroz dodjelu plastenika, stručne edukacije i savjetodavnu pomoć donosi svježe povrće na trpeze širom BiH utičući na socio-ekonomske probleme sa kojima stanovništvo susreće.

Više informacija o projektima