fbpx

Mobilna Biblioteka Molly

Projekat mobilne biblioteke “Molly” nastao je 2010. godine kao odgovor na gorući problem većinom seoskih/područnih škola na području općina Bratunac, Milići, Srebrenica, Vlasenica, Zvornik i Sapna za školskom lektirom i didaktičkom opremom.

Kvalitet obrazovnja i uslova školovanja u našoj zemlji zavisi od niza faktora. Izazovi s kojim se škole, a s njima profesori i nastavnici, svakodnevno susreću prevazilazi njihove mogućnosti i odražava se na rad u učionicama. Često loši uslovi u kojim se škole nalaze, nedostatak osnovnih materijalnih resursa, didaktičkog materijala, biblioteka i dr. desetkuje kvalitet i napore koji oni ulažu u obrazovni proces.

Muslim Aid Association pokrenula je 2010. godine projekat mobilne biblioteke i kina s ciljem da se pruži mogućnost za jednake uslove školovanja za djecu koja pohađaju područne/seoske škole, kao što ih imaju njihovi vršnjaci u urbanim sredinama. U projekat smo uključili sve škole koje su izrazile interes na području općina Bratunac, Milići, Srebrenica, Vlasenica i Zvornik i Sapna. Do sada je bilo oko 40 škola korisnica projekta.

Cilj ovog projekta je da sva djeca imaju iste mogućnost za školovanje.

Mobilna biblioteka Molly je proteklih 13 godina posjećivala seoske škole širom Podrinja i uz knjige donosila radost i osmjeh djeci. Mollly je sa 30.06.2023. godine prestala sa radom. Sav bibliotečki fond biblioteke od 2745 knjiga doniran je osnovnoj školi JU OŠ „Desanka Maksimović“ područno odjeljenje Križevići, Zvornik.

Više informacija o projektima