fbpx

2009 Marš mira – Budi pokrovitelj našeg Marša mira

Srebrenica Marš ili “Marš Mira”, obilježava se u Bosni i Hercegovini svake godine 11-og jula, i to je trodnevni marš kroz brda i šume Istočne Bosne. Marš Mira je tradicijonalna manifestacija kojem se obilježava godišnjica genocida nad istočnobosanskim muslimanima.

Ovaj 100-kilometarski put je isti onaj put koji su prešle izbjeglice 1995 godine u nadi da izbjegnu masakar u Srebrenici, a pri tome  je na hiljade njih masakrirano pokušavajući da se domognu slobodne teritorije na sjeveru zemlje.

Početak marša je 8-og jula  i traje do 11-og jula. Učesnici će krenuti sa područja nekadašnje slodobne teritorije i završit će  u Potočarima, onda će slijediiti  orginalni put pređen za vrijeme rata. Na kraju trodnevnog puta doći ćemo do Srebrenice, i to će biti naša završna noć kampovanja. Sljedeći dan, 11-og jula na dan komemoracije gdje će prisustvovati svi učesnici marša zajedno sa mnogim bosanskohercegovačkim državnicima, i obaviti će se dženaza novootkrivenim žrtvama genocida.

Ovo je 14. godišnica maskra, a bol je još uvijek tako jaka, i sa konstantnim otkirivanjem žrtava teško da će žalost ikada proći.

Rainbow Family program nudi sponzorstvo za siročadi  i djecu iz siromašnih familija. Svi oni, bez iznimka su na naki način oštećeni ovom tragedijom. Svako Rainbow Family dijete je izgubilo najmanje jednog člana familje u genocidu 1995 ili prilikom bijega iz Srebrenice. Kao podrška djeci  i njihovim familijama, također i u nadi za povećanjem fondova za djecu našeg programa, Edina Šehić, Salma Khattab,  kao i sam Rainbow Family dijete Samir Omerović, učestvovat će u ovom događaju.

Muslim Aid planira osnovati Pokretnu Biblioteku i IT Centar, projekat namjenjen za ruralno stanovništvo  u Istočnoj Bosni. Glavni cilj ovog dvojnog projekta je obezbjeđenje besplatnog treninga za djecu i omladinu u IT obrazovanju, besplatnim učenjem stranih jezika (Engleski, Njemački), kao i generalnog obrazovanja iz historije i edukacije, provođenje slobodnog vremena uz knige, i općenito pristup mnogim dokumetnima i knjigama kojima ova djeca nemaju pristupa. Ovaj projekat će da obogati dječji socijani život u centru gdje će se moći okupljati i družiti i time smanjiti njihov osjećaj usamljenosti. 

Pokretljivost biblioteke povečaće važnost ovog projekta uz što veće učešče ovdašnjeg stanovništva.  Ovim putem mi apelujemo i opozivamo se na vašu velikodušnost u nadi da ćete nam pomoći da ostvarimo ovaj naš san i osnujemo ovaj projekat ovdje u Bosni i Hercegovini. Prilikom sponzorisanja našeg marša, vi će te nam pomoći u obrazovanju i poboljšavanju uslova života stotinama mladih u Istočnoj Bosni.

Za sve donacije molim vas posjetite: www.justgiving.com/srebrenicapeacemarch