fbpx

BEE Friends – Prijatelji pčela

U današnjem svetu, koji se sve više suočava sa izazovima očuvanja prirodne ravnoteže, pčele predstavljaju jednu od najvažnijih i najugroženijih karika u lančanom reakcijama ekosistema. Iako su često neprimetne u našem svakodnevnom životu, pčele imaju ogroman uticaj na našu hranu, biodiverzitet i ekonomiju. Međutim, zabrinjavajući trendovi u populaciji pčela ukazuju na ozbiljnu ugroženost ovih vitalnih insekata i potrebu za hitnim akcijama kako bi se njihovo preživljavanje osiguralo.

Pčele često smatramo samo proizvođačima meda. Međutim, njihova uloga u prirodi seže daleko izvan proizvodnje meda. Pčele za prirodu i čovjeka imaju više uloga a neke od njih su:

  • OPRAŠIVAČI BILJAKA. Pčele oprašuju 70% usjeva kojima se čovječanstvo hrani. Ovaj process nije važan samo za biljke koje konzumira čovjek nego i za samoniklo bilje i opstanak biodiverziteta.
  • OČUVANJE BIODIVERZITETA. Pčele su ključni čuvari biodiverziteta jer svojim aktivnostima doprinose raznolikosti biljnih vrsta na planeti.
  • OČUVANJE EKOSISTEMA I LANACA ISHRANE. Kroz oprašivanje biljaka, pčele omogućavaju proizvodnju hrane za ostale životinje u lancu ishrane. Bez oprašenih biljaka, mnoge životinjske vrste bi izgubile svoje stanište i izvor hrane.
  • ČISTA ŽIVOTNA SREDINA. Pčele su bića koja mogu da žive i djeluju samo u čistoj sredini.
  • POVEĆANJE PRINOSA VOĆA I POVRĆA. Svojim aktivnostima oprašivanja pčele povećavaju prinose voća i povrća ali pored toga i čine ga ukusnijim i otpornijim na negativne efekte.

Iako su pčele često nevidljive i u tišinu obavljaju svoju vrijednu ulogu u prirodi, njihov opstanak je uveliko ugrožen. Malim koracima možemo reducirati negativne efekte koje svakodnevni život ima na ekosistem pčela. Naši mali znaci pažnje prema njima pobuditi će nekada mnogo veće i krupnije akcije. U tome pravcu za pčele je dovoljno da uradimo slejdeće:

  • EDUCIRAJMO sebe i druge o značaju pčela,
  • KUPUJMO od domaćih pčelara i na taj način pomozimo pčelarstvu,
  • OČISTIMO svoje okruženje i držimo ga čistim,
  • NAPRAVIMO malu vodenu oazu za pčele na balkonu,
  • NE KORISTIMO štetne pesticide u svojoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Svjesni činjenice da mali koraci grade velike akcije pokrenuli smo kampanju o zaštiti pčela pod nazivom BEE FRIENDS. Kampanja je dio projekta pčelarstva kojeg Muslim Aid Association realizuje u saradnji sa Gradom Zenica, Općinom Jablanica i Opštinom Vlasenica. Aktivnost ima za cilj ukazati na značaj pčela u prirodi i potaknuti građane na razmišljanje o važnosti ovih bezvremenskih bića. Aktivnostima promocije kroz različite edukacije i radionice sa poljoprivrednim proizvođačima i pčelarima nastoje se izgraditi mostovi povjerenja koji će ciljano unaprijediti primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

Budući da prirodu moramo ostaviti na čuvanje i korištenje mlađim generacijama, radionicama posebno kreiranim za učenike osnovnih škola, nastojati ćemo im ukazati zašto su pčele bitne. Pored toga, pokazati ćemo im da njihovi mali koraci pčelama znače puno i da će na taj način oni imati medeniju i slađu budućnost. Građani lokalnih jedinica će se sa svijetom pčela upoznati kroz sajmove i TV emisije.