fbpx

Djeca iz istočne Bosne sudjeluju u “Maloj olimpijadi” u Mostaru

Kako se bliži kraj školske godine bila nam je želja da počastimo najvrijednije učenike iz škola koje obilazi naša mobilna biblioteka “Molly”.

Odličnu priliku za to su nam pružile članice Asocijacije žena SDA HNK koje su pozvale našu djecu da budu gosti na takmičenju osnovnih škola koje one organizuju pod nazivom “Mala olimpijada”.  Iako ima puno učenika/ca koji su zaslužili da idu na ovo druženje i takmičenje morali smo se odlučiti za samo njih 45.  Želja je organizatora da ovo takmičenje postane tradicionalno, pa se nadamo da će uz ovu djecu koja su sada išla imati priliku i druga ići.

Mala olimpijada se održavala od 28. 05. do 29.05. u Mostaru, a učesnici su bili učenici osnovnih škola sa područja općine Mostar i djeca iz škola iz općina Bratunac, Milići, Srebrenica, Vlasenica i Zvornik. Na naše veliko zadovoljstvo 45. djece učenici od V-IX razreda, krenuli su na ovo takmičenje i druženje sa nadasve simpatičnim domaćinima koji su nas dočekali raširenih ruku i otvorenih srca.  

Prvi dan nakon dolaska u Mostar i obilaska čaršije ugostili su nas u prostorijama svog udruženja članovi Udruženja skakača sa Starog mosta “Mostari”, napravili su jedan historijski čas za našu djecu o historiji Mostara, Starom mostu, skokovima i skakačima sa Starog mosta.  Zatim su nas odveli u obilazak temelja mosta gdje su nam pokazali novo otkrivene prostorije u tri nivoa koje se tu nalaze, a služile su kao tamnice u Osmanskom periodu. Vrhunac je bio prelijepi skok sa Starog mosta koji je bio samo za nas izveden, a nakon  njega  urađena je  za uspomenu kolektivna fotografija djece sa skakačem.

Naše sljedeće odredište je bio restoran gdje nas je čekao prelijep ručak. Nakon kratkog predaha i ručka krenuli smo dalje u Počitelj, gdje su djeca uživala u obilasku starog grada i njegovim ljepotama. Nakon obilaska Počitelja krenuli smo za Blagaj gdje smo se odmorili i uživali, a našoj djeci jedno novo i prelijepo iskustvo.

Noćili smo u internatu “Karađoz-begove medrese” gdje smo toplo primljeni i bilo nam je veoma ugodno.

Sljedeći dan se održavala “Mala olimpijada”, djeca su učestvovala u sljedećim disciplinama:
1.   Mali nogomet
2.   Odbojka
3.   Utrka na 100 metara
4.   Štafeta 4 x 100 metara
5.   Povlačenje konopca
6.   Kombinovana igra

Iako se djeca nisu intenzivnije pripremala za ovo takmičenje uspjeli su osvojiti 6 medalja i pehar za fer play.

Na kraju sa velikim zadovoljstvom možemo reći da su djeca bila izuzetno dobra i da možemo biti ponosni na njih.