fbpx

Ekonomsko jačanje putem sufinansiranja u Olovu

Uz plasteničku proizvodnju povrća, pčelarstvo, ovčarstvo i govedarstvo do ekonomskog osnaživanja

U saradnji sa općinom Olovo Muslim Aid BiH je kompletirao nekoliko projekata jačanja stanovništva. Radi se o projektima sufinansiranja donacija zainteresovanim mještanima općine Olovo za pokretanje vlastitog biznisa. 

Prvi projekat obuhvata jačanje putem plasteničke proizvodnje povrća pri čemu je edukovano 4 korisnika,  dok je donirano 6 plastenika po 100m². Uz plastenike korisnici su dobili i sistem za navodnjavanje, sadnice povrća, malč folije te druge pomoćne materijale za plasteničku proizvodnju. 

Što se tiče projekta jačanja putem pčelarstva, educirano je 6 korisnika koji su dobili po 4 LR košnice sa tri nastavka, mladim pčelinjim društvima, vrcaljkama, i ostalom neophodnom opremom za uspješan početak u ovoj djelatnosti. 

U okviru projekta govedarstva, osnaženo je 26 korisnika kroz dostavu visoko stealnih junaca simental pasmine, dok je u okviru ovčarstva ojačano 14 korisnika koji su dobili start up paket za ovčarstvo. U okviru tog start up paketa je korisnicma dostavljeno po 5 ovaca i jedan ovan u svrhu proizvodnje mlijeka, mesa te daljeg razmnožavanja. 

Projekt sufinansiranja ima za cilj da omogući korisnicima pokretanje vlastitog biznisa, dok njegovu održivost, ozbiljnost i uspjeh omogućuje zapravo zajedničko finansiranje od strane naše organizacije, korinika i općine obzirom na jači zajednički interes u krajnjem ishodu projekta. Pored toga korisnici će ovim putem doprinijeti ujedno i jačanju same općine što samo uvećava značaj ovakve inicijative, a mi im svakako želimo puno uspjeha u daljem poslovanju.