fbpx

GODIŠNJICA MUSLIM AID-a

Britanska nevladina humanitarna organizacija Muslim Aid, predstavništvo u BiH, je dana 22. oktobra 2012. godine povodom godišnjice ove organizacije implementirala projekt Zaštita ginekološkog zdravlja žene u rubnim područjima Podrinja. U Domu kulture Križevići, Općina Zvornik, u saradnji sa ginekološkom ordinacijom Dr. Mahira Jahić u okviru ovog jednodnevnog projekta održana je edukacija žena o temi “Prevencija karcinoma dojke i karcinoma grlića materice” te su izvršeni ginekološki pregledi oko četrdeset žena koje godinama ili nikada nisu odlazile na ginekološke preglede, a neke čak ni ljekarima opće prakse. Osigurani ljekarski tretman, bez edukacije, je koštao 120,00 KM. Pacijentice su u njemu participirale sa 20,00 KM.

Ginekološki pregledi su obuhvatili: ginekološki pregled (bimenuelni i pregled pod spekulima), uzimanje PAPA brisa za analizu, ultrazvučni transvaginalni pregled i bimanuelni pregled dojki.

Osnovni cilj ovog jednodnevnog projekta je pokušaj razvijanja svijesti o zaštiti zdravlja žena Podrinja i propitivanje zainteresiranosti stanovnica Podrinja za ovakav vid pomoći.

U okviru organizacije Muslim Aida-a ranije je već ustanovljeno da su žene Podrinja u potpunosti marginalizirana skupina kada je u pitanju briga o njihovom reproduktivnom odnosno ginekološkom zdravlju. Ova akcija je to i pokazala. Žene su se u predviđenom broju odazvale pozivu Muslim Aid-a već vidno zastrašene pošastima karcinoma grlića maternice i karcinoma dojke. Kažu da su statistike neumoljive i da u Podrinju žene svakodnevno umiru od posljedica ovih bolesti koje je moguće prevenirati.

Razgovarali smo sa većinom, ali su nam samo dvije odvažnije žene pristale dati izjave za javnost. Jedna od njih je Naza (58) koja nije bila kod ginekologa skoro jednu deceniju. Na poziv Muslim Aid-a se odazvala iz više razloga. Plaši se oboljenja, plaši se odlaziti doktoru daleko u grad. U blizini njenog doma  osjeća se sigurnije, jer je inače jako stidljiva. Također joj je i finansijska podrška Muslim Aid-a veoma značajna. Naza već duže vrijeme osjeća jake bolove u predjelu jajnika i maternice te je i to bio jedan važan povod dolaska u mobilnu ginekološku ordinaciju. Fatima (51) više od deset godina nije obavljala nikakve medicinske pretrage, čak ni vidjela doktora. Na dan pregleda je bila vidno prestrašena. Osjećala je i strah i stid. Na kraju nam je kazala da je ovo velika usluga za žene Križevića te se zahvaljuje svima koji su ovu uslugu osigurali.