fbpx

Izložba meda kraljevskog grada Jajca

Izložba meda kraljevskog grada Jajca održana je u srijedu 19.10.2022. godine na lokaciji izložbeno prodajnih kućica na platou iznad vodopada Plive.

Ova izložba rezultat je dvogodišnjeg projekta “Održivo pčelarstvo za marginalizirane obitelji i ruralno stanovništvo” kojeg Muslim Aid Association i Općina Jajce realiziraju u suradnji s udruženjem pčelara “Propolis” i “Roj”, priopćeno je iz Općine Jajce. Cilj izložbe bio je upoznavanje lokalnog stanovništva s pčelarima i prezentacija proizvoda od meda, te ukazivanje na važnost pčela u prirodi. Na ovom događaju predstavili su se mladi pčelari i pčelari profesionalci.

Načelnik Jajca Edina Hozan istaknuo je kako će Općina i dalje biti uz svoje pčelare s ciljem da se razvijaju, te da se broj društava širi i povećava proizvodnja.

Jajčani su mogli uživati u medu s područja svoje općine, kao i kupiti med pod jedinstvenim logom “Med kraljevskog grada Jajca”. Svaki prodajni med pod ovim logom posjeduje fizikalno-kemijsku analizu meda koja dokazuje njegovu kvalitetu, a krajnjem potrošaču daje i sigurnost prilikom kupovine da se zaista radi o pravom i prirodnom medu, što je ujedno i cilj ovog projekta. 

Direktorica Muslim Aid Associationa Edina Šehić-Salija naglasila je kako je ovo velik iskorak za pčelarstvo na lokalnom nivou.

“Iznimno mi je drago što je na ovakav način završen ovaj vrlo vrijedan projekat za lokalnu zajednicu. Do sada je socio-ekonomski osnaženo 11 pčelara kroz donacije start-up opreme, kao i dva pčelarska udruženja kroz donaciju procesnih mašina za proizvodnju satnih osnova kao i punjenje i pakiranje meda što je potkraj prošle godine rezultiralo i otvaranjem Pčelarskog centra”, kazala je Šehić-Saliji.