fbpx

Jačanje kapaciteta škola

Uspješno se završila se druga godina implementiranja Community Based Projekta (CBN) u Tuzlanskom Kantonu. U proteklom periodu u saradnji sa osnovnim školama “Memići” i “Sapna” uspješno smo implementirali niz aktivnosti koje su doprinijele poboljšanju uslova u školama za učenike i nastavnike.

U skladu sa potrebama svake od škola implemetirane su projektne aktivnosti: postavljanje fasade i toplotne izolacije, renoviranje sanitarnih čvorova, zamjena prozora, svjetlarnika, krova, opremanje kabineta sa inventarom i didaktičkom opremom i kompjuterima. Obezbijeđena je edukacija za nastavnike, roditelje i djecu. Izvršena je podjela školskih ruksaka i pribora za 900 učenika u obje škole. Poseban akcenat u protekloj godini bio je na povećanju vidljivosti djece sa invaliditetom i omogućavanju jednakih uslova školovanja za svu djecu. Vrijednost dvogodišnjeg projekta iznosi cc 600.000,00 KM.

Najbolje o samom projektu mogu reći oni koji su dio njega.

Direktor škole “Memići”, Senad Bečić izjavio je: “Realizacijom projekata stvoreni su izuzetni uslovi u školi za rad nastavnika i učenika, a potom je unapređena nastava i realizacija nastavnih sadržaja. Poseban efekat je postignut u pogledu sigurnosti jer više ne postoji mogućnost urušavanja krova, pada žbuke sa dotrajale fasade, kao ni loma prozora i stakla zbog dotrajalosti. Mogućnost ozljeda učenika zbog navedenih faktora je potpuno smanjena.”

Zadovoljstvo nam je nastavljamo sa ovim projektom i u narednoj školskoj godini i što proširujemo saradnju sa tri nove škole u TK.

Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrebiti da promenite svet. – Nelson Mandela