fbpx

Kurs poslovne administracije za socijalno i materijalno ugrožene žene iz bosanskohercegovačkog društva

Muslim Aid u saradnji sa partnerskom organizacijom Nahla započeli su provedbu šestomjesečnog kursa poslovne administracije za žene iz socijalno i materijalno ugroženih kategorija. Kurs je počeo 18.01.2010. i trajat će do kraja jula 2010.

Žene u BiH posebno su pogođene promjenama u ovoj regiji u posljednjih 15 godina. Mnoge od njih su nezaposlene i bez sredstava za život. A jedan dio njih je izgubilo i muške članove porodice u toku rata i nemaju kvalifikacija za bilo kakav posao. Povećanje nasilja u porodici posebno je uočljivo u ovim poslijeranim godinama zbog kojeg su žene često prisiljene da u potpunosti promjene način života i da odgajaju djecu same. U tranzicijskom društvu kao što je bosanskohercegovačko, bez dovoljno sredstava za socijalne programe za ugrožene kategorije stanovništva najvažnije je da se naporima vlade pridruži i nevladin sektor da bi se pokušali prevladati problemi u u tranziciji i njene posljedice.

Žene iz ovih ugroženih kategorija u BiH nemaju velike mogućnosti za sticanje znanja i vještina potrebnih za konkurentnost na tržištu rada, jer je takvo obrazovanje jako skupo, a bez njega njihove šanse za zapošljavanje su male.

Da bi doprinijeli promjeni ovakvog stanja udruženo Muslim Aid i partnerska organizacija Nahla započele su provedbu šestomjesečnog kursa Poslovne administracije za socijalno i materijalno ugrožene žene. Kurs je počeo 18.01.2010., a trajat će do kraja jula 2010.

Ciljevi kursa:

“Omogućiti ovim ženama konkurentnost na tržištu rada, barem u području poslovne administracije.

“Omogućiti im da steknu znanja i sveobuhvatnu obuku iz područja poslovne korespodencije i komuniciranja, knjigovodstva i računovodstva, poznavanja rada na računaru i engleskog jezika.

“Pomoći bosanskom društvu u rješavanju problema nezaposlenosti.

Kurs će, također, poboljšati mogućnosti zapošljavanja i samozapošljavanja žena iz ovih kategorija stanovništva. Pomoći im sa novim znanjima i vještinama potrebnim za aktivan pristup traženju posla i/ili za pokretanje vlastitog biznisa.

Kroz druženje i djeljenje svojih problema polaznice pružaju međusobnu podršku i ohrabrenje da nastave svoju borbu za ravnopravan status u društvu.

Trideset žena iz Kantona Sarajevo (dvije skupine od po 15 kandidatkinja) učestvuje na ovom kursu.

Korisnice ovog projekta su:

  • “siromašne žene,
  • “samohrane majke,
  • “nezaposlene supruge invalida,
  • “nezaposlene majke sa puno djece,
  • “žene žrtve rata,
  • “žene žrtve porodičnog nasilja.