fbpx

Ljetovanje za djecu bez jednog roditelje u Debelom Rtiču u Sloveniji

Poslanik Muhammed, s.a.v.s., je rekao “eliš li da ti srce bude blago i da ostvariš svoje želje? Budi milostiv prema siročetu, pomiluj ga po glavi i nahrani onim cime se ti hraniš: srce ce ti biti blago i svaka ce ti se želja ispuniti.” (Hadis bilježi Bejheki.)

Na našu veliku radost i zadovoljstvo Muslim Aid BiH je u saradnji sa UP Jesenice iz Slovenije realizovao projekat pod nazivom “100 srca” – ljetovanje za djece bez jednog ili oba roditelja iz poplavljenih područja Bosne i Hercegovine i Srbije u period od 13.09.-20.09.2014. godine u Debelom Rtiču u Sloveniji. 

Kada bi sumirali ovu prelijepu sedmicu i pregršt prepnih utisaka koje smo ponijeli sa sobom u jednoj kratkoj rečenici, ona bi bila: “Kratko je trajalo!!!”

Kada smo se ukrcavali u autobus u Sarajevu nismo imali neka velika očekivanja, većina nije ni znala da Slovenija ima more. Vozili smo se dugih devet sati do odredišta, a na granici sa Slovenijom su nas dočekale poplave, kiša i oluja. U jednom trenutku smo pomislili da nam je bolje bilo da smo ponijeli kabanice i čizme. Iznaneđenje je tek slijedilo, što smo bili bliže Ankaranu i našem odredištu  nebo se sve više razvedravalo, kako smo došli na naše odredište sijalo je sunce , vrijeme nas je poslužilio svih sedam dana, izuzimajući dan kada smo krenuli i kada nas je opet ispratila dosadna kiša.

Dočekala nas je topla dobrodošlica naših dragih domačina koji su na sve načine ispunjavali dječije želje i sve činili da se osjećaju ugodno i voljeno. Svaki dan je bio drugačiji, počinjao je u osam sati sa doručkom i bio je ispunjen interesantnim radionicama za djecu, plivanjem u prelijepim bazenima sa morskom vodom i izletima. Posjetili smo prelijepu Postojanjsku jamu koja je 21km dugačka i 200 metara duboka što je bio doživljaj koji je teško opisati.  U jami smo se prvo vozili sa vozom 2 km i uživali u prelijepim prirodnim sklupturama, zatim smo sa vodičem pješke išli još 2 km i izbliza mogli pogledati ovo pno Božije djelo. Tom prilikom imali smo priliku vidjeti i piti se najvećoj atrakciji postojanske jame tzv. DIJAMANTU, ogromnom stalagmitu čije ime sve govori o njegovoj ljepoti. Zatim smo se opet vozili još 2km prema izlazu.

Išli smo u posjetu zoološkom vrtu u Ljubljani  kojim su  djeca bila oduševljena. Zatim smo imali svečani prijem kod Predsjednika Republike Slovenije g. Borut Pahor i tom prilikom smo imali priliku obići Predsjedničku palatu. Sva djeca su počašćena sa sladoledima i sokom prilikom te posjete.   Primio nas je i gradonačelnika Ljubljane g. Zoran Janković  koji je svu djecu počastio čokoladnim kroasanima i sokom. Iznenadili su nas posebna toplina i srdačnost naših domačina Slovenaca, a to je tek mali dio onoga što smo doživjeli.  Kako je bilo djeci dovoljno su govorile suze i čvrsti zagrljaji prilikom opraštanja kada smo krenuli prema BiH, emocije su im bile pomješane s jedne strane čekale su ih njihove porodice, a s druge strane za neke zaista teška i surova svakodnevnica u kojoj oni nisu više djeca nego prerano odrasle mlade osobe.