fbpx

Med livanjskih kraških pašnjaka, kraljevskog grada Jajca i igmanskih polja predstavljen na Sajmu privrede

Proizvodi pod imenima Med livanjskih kraških pašnjaka, Med kraljevskoggrada Jajca i Med igmanskih polja predstavljen je u sklopu 8. Sajmu bh.privrede. 

Udruženja pčelara iz Livna, Jajca i Hadžića su svoje proizvode predstavili kao rezultat dvogodišnjeg projekta pčelarstva kojeg je nevladina organizacija Muslim Aid Association realizovala uz podršku navedenih Općina.Ovo je ujedno i jedna od posljednjih aktivnosti na ovome projektu kojom je Muslim Aid krunisao vrlo uspješan dvogodišnji projekat. Osnovni cilj projekta bio je socio-ekonomsko osnaživanje pojedinaca pčelara, pčelara u razvoju, i pčelarskih udruženja. Pored toga, cilj je bio i ukazati na značaj konzumacije meda i promociju lokalnih domaćih pčelara što je ovom aktivnošću i učinjeno.

Hrvoje Krizan pčelar iz Livna koji predstavlja svoje proizvode istakao je da su sajmovi idealna prilika za promociju pčelara. “Na ovome sajmu predstavili smo med i proizvode koje nastaju na području Grada Livna. Naš med je specifičan budući da se područje Livna nalazi na spoju mediteranske i kontinentalne klime a to sastavu meda daje veliki broj polifenolnih jedinanjenja koja ukazuju na njegov kvalitet.” istakao je Križan.

Pored pčelara iz Livna na sajmu su se predstavili i pčelari iz Jajca i Hadžića sa svojim proizvodima. Muhamed Kurtalija predstavnik udruženja Roj iz Jajca, ističe da je ovakav vizualni identitet vrlo značajan i za pčelare i za kupce. “Ovakav način označavanja proizvoda daje garanciju kvalitete kupci budući da su svi naši proizvodi prošli fazu testiranja i sigurno prijaju zdravlju. Sa druge strane prezentujemo sve prirodne potencijale naše Općine a nama kao pčelarima dajemo dodatnu vrijednost.”