fbpx

Mobilna biblioteka Molly obilježila 10. godišnjicu postojanja u novom ruhu

Mobilna biblioteka obilježila je 10. godišnjicu svoga postojanja. Godišnjica postojanja obilježena je druženjem sa učenicima i donatorima na projektu mobilne biblioteke.

Projekat mobilne biblioteke Molly nastao je 2009. godine. Kako ističe direktorica organizacije Edina Šehić-Saliji, na osnovu istraživanja uvidjela se potreba za aktiviranjem mobilne bibliote u istočnom dijelu BiH budući da su škole vrlo deficitarne priručnom literaturom. Projekat je prošao fazu priprema, istraživanja
i pribavljanja književnog fonda a nakon dvije godine i stavljen u promet.

U početku realizacije projekta oko 5000 djece su bili korisnici mobilne biblioteke. Trenutno kako navodi direktorica Šehić-Saliji mobilna biblioteka opslužuje 25 škola redovno i nekoliko po potrebi. Budući da su u toku proteklog periodu mnoge skole se opskrbileknjiževnim fondom broj djece korisnika se smanjio
i on sada iznosi oko 1000 učenika, ističe direktorica Šehić- Saliji. Dodatno, oko 70 nastavnika su također korisnici ove biblioteke.

Mobilna biblioteka dovozi knjige učenicima na području srednjeg podrinja u regionu koji
obuihvata Opštine Milića, Bratunca, Srebrenice, Vlasenice, Zvornika i Bijeljine. Nerzudin Hajdarević, knjižničar u mobilnoj biblioteci Molly ističe kako trenutno ova biblioteka raspolaže sa oko 5000 knjiga, odnosno sa oko 350 naslova.

Projekat mobilne biblioteke podržan je od strane organizacija Muslim Aid Sarajevo, Islamske zajednice u BiH, LDSC organizacije, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i udruženja Prosjetitelj iz Srebrenice.