fbpx

Mobilna biblioteka “Molly”

Muslim Aid Bosnia i Hercegovine započeo je implementaciju projekta Mobilne biblioteke – Molly
Projekt mobilne biblioteke – Molly djeluje na području Istočne Bosne u općinama Zvornik, Bratunac, Vlasenica, Milići i Srebrenica.
Biblioteka bi trebala omogućiti pristup knjigama, slikovnicama, časopisima i DVD-ima korisnicima od 5-15 godina, kao i starijim korisnicima iz ruralnih područja. U program su uključene 24 škole, od toga se 3 gradske, a 21 seoska škola. neke od seoskih škola su i do 50 KM udaljene od većeg naseljenog mjesta. biblioteka posjeduje oko 2000 knjiga, slikovnica, časopisa i edukativnih DVD-ova.

Realizacija projekta Mobilne biblioteke Molly išla je u tri faze:

  1. Izrada projekta
  2. Prikupljanje sredstava za kupovinu i modifikaciju vozila za biblioteku

  3. Kupovina i obrada bibliotečke građe (knjiga, slikovnica, časopisa i  dr.)  

  4. Implementacija projekta na terenu
 
Sam projekt je uradio i razradio tim Muslim Aid-a BiH. Drugu fazu su pomogle ambasade Malezije,  Egipta i Pakistana kao i domaći sponzori, kroz organizovanje modne revije “Mali dašak Orijenta” koja se održala 31.10.2009. god. u Domu Mladih u Sarajevu, a sav prihod od prodaje ulaznica je išao za nabavku i modifikaciju vozila za mobilnu biblioteku.

U trećoj fazi je, na osnovu istraživanja potreba koje je provedeno na terenu, urađena nabavka i savremena obrada bibliotečke građe. Mobilna biblioteka Molly počinje sa radom početkom novembra 2010. god.