fbpx

Muslim Aid BiH u Mostaru

Muslim Aid BiH je imao čast zajedno sa brojnim delegatima i 260 jetimske djece učestvovati u akciji pošumljavanja i drugim aktivnostima povodom “Dana jetima” u Mostaru

Zahvaljujući 260 djece i brojnim drugim učesnicima Mostar je bogatiji za oko 300 novih sadnica. Povodom obilježavanja “Dana jetima” čiji su glavni organizatoru Udrženje “Osmijeh jetima” iz Mostara te Kulturno-edukacijski centar “Istanbul” 260 jetimske djece iz cijele Bosne i Hercegovine  se okupilo u Mostaru te je akcijom pošumljavanja brda Fortica započeo jednodnevni izlet. 

Ova akcija je posjećena od strane predstavnika turskog parlamenta i IHH organizacije. Muslim Aid BiH se odazvao pozivu za učešće u ovoj akciji i bio svjedok tog hajr djela, ali i iskrenosti svih učesnika i delegata Republike Turske koji su dokazali ličnim učešćem u pošumljavanju svoju ljubav prema našoj zemlji i našem narodu. 

Murtaza Yetis, turski parlamentarac u izjavi za Anadolu Agency je rekao “Danas smo ovdje da simbolično označimo značaj očuvanja njenih dobara i njene budućnosti – Bosna i Hercegovina nije sama.”

Aktivnosti su uključivale i posjetu drevnog grada Počitelj, tekije na Vrelu Bune i Starog mosta. Cjelodnevno druženje je krunisano svečanom akademijom na Fakultetu humanističkih nauka na kojoj su turski parlamentarci uručili simbolične poklone djeci. Na svečanosti su govorili Merima Аono, predsjednica Udruženja “Osmijeh jetima” iz Mostara, muftija mostarski Seid ef. Smajkić, generalni konzul Republike Turske Tolga Bermek i parlamentarci iz Republike Turske Gulay Samanci i Harun Karaca. Govornici su više puta istakli značenje riječi jetim i njeno mjesto u bosanskoj i turskoj tradiciji i kulturi življenja. Gulay Samanci, predstavnica Turskog parlamenta je istakla da oni sve njih smatraju svojom djecom, a i da od djece očekuju da njih smatraju svojim majkama. 

Generalni konzul Turske u Mostaru Tolga Bermek je naglasio na to kako smo mi svi jedna porodica, te da dijelimo i tugu i radost. Mostarski muftija Seid ef. Smajkić je istakao da je odnos prema jetimima sastavni dio vjere i iskazao zahvalnost svim organizacijama i udruženjima iz Bosne i Hercegovine i Turske koji su učestvovali u ovom humanom djelu.