fbpx

Muslim Aid u Mostaru sa Projektom Gerontloški pristup njege starih osoba u borbi za osnaživanje žena

Projekt se sastoji od edukacije socijalno i materijalno ugroženih žena srednje dobi sa posebnim akcentom prema njezi bolesnika.

Osnaživanje žena i ženskih udruženja jedan je od glavnih ciljeva Muslim Aid-a BiH. Različite su aktivnosti koje proizlaze iz ovog cilja. Aktuelni Projekt kojim Muslim Aid u saradnji sa Udruženjem Kuća otvorenog srca provodi aktivnosti koje vode do osposobljenosti za gerontološki pristup njege starih osoba odvija se u Mostaru. Implementacija ovog projekta počela je početkom decembra. Projekt je izazvao veliku zainteresovanost žena. Međutim, edukaciju može da pohađa  predviđeni broj žena srednje dobi u stanju socijalnih potreba, ukupno 35 žena. 

Projekt se sastoji od edukacije socijalno i materijalno ugroženih žena srednje dobi sa posebnim akcentom prema njezi bolesnika. Sastojat će se od radionica i interaktivnih predavanja prožetih panel diskusijama s ciljem jačanja komunikacijskih vještina, kohezije grupe, te samopouzdanja učesnica edukacije, teoretski dio njege i palijativne njege bolesnika, a sve to, opet, s ciljem uspostavljanjem agencije kroz koju bi se učesnice samo-zaposlile za pomoć starim i bolesnim osobama i osposobile za Palijativnu njegu kao posebnog segmenta Kućne njege.

Praktičan dio obuke će se implementirati u domu za stare osobe i kućnim posjetama bolesnim i starim osobama.

Prvi utisci žena su izrazito pozitivni. Kazale su nam da već osjećaju više samopouzdanja, pozitivne energije. Druženje sa edukatoricama i kolegicama iz grupe svaki put sa nestrpljenjem očekuju sljedeće časove.