fbpx

Nastavak razvojnog projekta u općini Maglaj

Nakon završenog treninga u plasteničkoj proizvodnji korisnici dobivaju start-up paket

U saradnji sa američkom organizacijom LDS CHARITIES (Humanitarian organization of the Church of Jesus Christ of Latter-day Saints in Bosnia and Herzegovina) i Udruženja građana civilnih žrtava rata općine MAGLAJ Muslim Aid BiH je počeo narednu fazu projekta pod nazivom “Production of Vegetables in Greenhouses – Empowerment of Flood Affected Families in Municipality of Maglaj” (“Plastenička proizvodnja povrća – osnaživanje porodica žrtava poplava u općini Maglaj”) zaključenog 5.septembra 2014.godine. 

Korisnici projekta su posjedovali plastenike koji su im  uništeni u poplavama. U sklopu ovog projekta su prošli kroz dvosedmični trening iz oblasti proizvodnje povrća u plastenicima kako bi unaprijedili svoje znanje i vještine te na taj način povećali doprinos i kvalitet svojih proizvoda, dok u ovoj fazi projekta dobivaju najnaprednije plastenike. 

Svim korisnicima je dodijeljen certifikat, nakon čega je uslijedila isporuka i montaža plastenika (100,8m²) sa sistemom za navodnjavanje kap po kap, za 13 članova Udruženja civilnih žrtava rata općine Maglaj. Korisnici su dobili i plastično bure zapremine 500l, sadni/sjemenski materijal za jesensko-zimsku proizvodnju u plastenicima bez grijanja, malch foliju za prekrivanje tla, te ostali neophodan start-up materijal za ponovno pokretanje sopstvene proizvodnje povrća u plastenicima. Na ovaj način će korisnici biti u prilici da pokrenu svoj vlastiti biznis i  na taj način postanu ekonomski neovisni. 

Od ovog projekta će veliku korist imati ne samo porodice koje uslijed poplava postali ovisni o pomoći drugih, već i cjelokupna općina Maglaj. Korisnici će svojim proizvodima doprinijeti obnovi zemljišta, sistema za navodnjavanje, te općenito obnovi prirode, a što je najbitnije, jačanjem vlastitog ekonomskog i financijskog stanja će ojačati i općinu. 

Vrlo smo zadovoljni što smo uspjeli pokrenuti ovaj projekt obzirom na veliku motiviranost korisnika da uče i primijene napokon svoje znanje koje su stekli tokom dvosedmičnog treninga. Naročito je ohrabrujuća činjenica da su korisnici toliko voljni i sretni zbog ove prilike uprkos nesreći koja ih je pogodila i što su morali nakon svega početi ispočetka u svakom pogledu.