fbpx

OBUKA ZA UZGOJ I PRERADU ZAČINSKOG I LJEKOVITOG BILJA

Muslim Aid je počeo sa implementacijom projekta “Obuka za uzgoj i preradu začinskog i ljekovitog bilja” koji se realizira u saradnji sa općinom Vogošća i ŽEO Kewser.

Polaznice su nezaposlene žene iz KS, koje će pohađati troipomjesečni seminar kako pokrenuti vlastiti biznis za uzgoj i obradu začinskog i ljekovitog bilja. Ova perspektivna privredna grana pruža velike mogućnosti za samozapošljavanje. 

Stručna saradnica na projektu, Sadika Avdić, istakla je da je projekt važan zato što u njemu učestvuju žene, koje možda i najbolje mogu osjetiti potrebu da se educiraju na ovom polju. Naša zemlja posjeduje prirodne resurse koji pogoduju za razvoj ove vrste porodičnog biznisa koji ne zahtjeva velika finansijska ulaganja.

Broj zainteresovanih za edukacije je velik, jer bavljenje uzgojom, branjem i preradom ljekovitog i začinskog bilja može biti koristan hobi, ali i način za povećanje kućnog budžeta. 

Važno je naglasiti da uspjeh najviše zavisi od samih polaznica i njihove spremnosti da iskoriste i unaprijede stečena znanja, ali i želje da se aktivno orijentišu na ovu privrednu granu.