fbpx

Osnaživanje žena kroz poljoprivredu

Dugi niz godina Muslim Aid Association implementira projekte ekonomskog osnaživanja žena širom BiH. Ovom prilikom smo uspješno sarađivali sa udruženjem “Zvijezda” iz Vareša. Podržale smo vrijedne članice ovog Udruženja da unaprijede proizvodnju i prodaju svojih proizvoda.

Kroz naš rad susrećemo se sa različitim ljudskim pričama i nerijetko nas neke od njih duboko dirnu i vežu za sebe. Sa članica udruženja “Zvijezda” iz Vareša upoznali smo se prije otprilike 2 godine. Osvojile su nas sa svojom snagom, istrajnošću i poduzetničkim duhom.

Imali smo priliku da zaokružimo jednu lijepu priču i da damo vjetar u leđa jednoj prelijepoj poduzetničkoj ideji. Članice Udruženja bave se proizvodnjom zdrave hrane i izradom rukotvorina. Do sada nisu imale stalno prodajno mjesto da izlažu i prodaju svoje proizvode, također i ni potrebne mašine i posuđe koje bi olakšalo proizvodnju sokova, džemova i dr.

U saradnji sa Muslim Aid Sweden obezbijedili smo mašine za preradu voća i sterilizaciju, šerpe od 50l, kao i prodajnu kućicu koja je smještena uz restoran “Ribnjak” u Varešu. Podršku projektu pružila je i općina Vareš kao i lokalna zajednica. Ovaj projekat je primjer kako se može uz minimala sredstava i saradnjom vladinog i nevladinog sektora, kao i lokalne zajednice postići puno na promociji i jačanju lokalnih proizvođača.