fbpx

Otvoren pčelarski centar u Livnu i predstavljena jedinstvena etiketa

Livanjski pčelari dobili vrijedne mašine i predstavili jedinstvenu etiketu meda.

Područje grada Livna pogoduje čistim vazduhom i netaknutom prirodom, koja u kombinaciji sa biološkom raznolikošću biljnih vrsta čini idealnu oazu za proizvodnju kvalitetnog i prepoznatljivog meda i proizvoda od meda. Sve navedene faktore Gradska uprava i nevladina organizacija Muslim Aid Association su prepoznali kao bitne i u tu svrhu uključili sve one koji su uključeni u lanac proizvodnje i prometovanja medom i proizvodima od meda. Tim povodom danas je u Livnu upriličeno otvaranje pčelarskog centra kao i promocija karakterističnog vizualnog identiteta ambalaže meda sa područja livanjskih kraških pašnjaka.

Pčelarski centar u Livnu koji je danas otvoren rezultat je dvogodišnjeg projekta pčelarstva kojeg Muslim Aid Association realizuje u saradnji sa Gradom Livnom i Udrugom pčelara “Li-Vrisak” Livno, istakla je Edina Šehić-Saliji, direktorica nevladine organizacije.

“Projektom smo željeli uključiti sve sve one koji proizvode med ali i one koji ga vrlo rado vole konzumirati. Prepoznali smo udruženja pčelara kao ključne faktore sigurnosti proizvodnje i prometovanja meda u lokalnim zajednicama i u skladu sa time ih tehničko-tehnološki osnažili kroz donaciju linija za proizvodnju satnih osnova i punionice meda ali i kroz razvoj karakteristične ambalaže. Prethodno smo za 10 mladih pčelara u saradnji sa udrugom “Li-Vrisak” donirali 100 pčelinjih društava i kroz proces edukacija i mentorstva osnažili ih da sami počnu pčelariti.” dodala je Šehić-Saliji.

Gradonačenik Livna, Darko Čondrić kazao je da je za Gradsku upravu od iznimne važnosti pomagati pčelare sa livanjskog područja budući da je ovo područje koje je svojim položajem i bioraznolikošću vrlo karakteristično za proizvodnju meda.

“Ovo je još jedan u nizu projekata koje gradska uprava realizuje sa ciljem pomoći poljoprivrednim proizvođačima. Osnovni cilj ovoga projekta i otvaranje ovoga pčelarskog centra jeomogućavanje pčelarima da imaju zajedničke pogone za preradu voska i punjenje meda. S tim u vezismanjit ćemo i reducirati njihove troškove, a unaprijediti njihovo poslovanje.” zaključio je gradonačelnik Darko Čondrić.

Pored doniranih mašina i svih neophodnih resursa, pčelari sa područja Livna biti će u prilici da svoj med prodaju pod nazivom “Med livanjskih kraških pašnjaka” koji su po svojoj strukturi i poziciji jedinstveni u Evropi, što ističe i Mirando Šperac, predsjednik Udruge “Li-Vrisak” i profesionalni pčelar.

“Naša regija je vrlo karakteristična budući da se naši pčelinjaci nalaze na području koje je spoj mediteranske i kontinenatalne klime i da obiluje medonosnim biljkama. Sada imamo i razlog više za bavljenje pčelarstvom budući da će pčelari koji su članovi udruženja nakon obavljenih fizikalno-fizikalno hemijskih i bioloških analiza na svojim teglama moći koristiti i vrlo karakterističnu markicu koja prozvodima od meda sa ovih podrućja će učiniti vrlo prepoznatljivim. Pored toga, na ovaj način naše potrošače štitimo od “lažnog meda”.

Pored navedene ceremonije otvaranja pčelarskog centra, pčelari iz Livna su se danas predstavili na sajmu Agro-Tour Livno koji je bio organizovan na centralnom trgu u Livnu.