fbpx

Pomoć siromašnim i postačima za Ramazan

Muslim Aid BiH uvijek razmišlja unaprijed i osmišljava inovativne ideje da bi unaprijedio svoje programe za one kojima je pomoć najpotrebnija.

Ramazan je poseban mjesec tokom kojeg se naša organizacija trudi obradovati što više postača kojima je pomoć u hrani potrebna. Do sada su se tokom ovog mjeseca dijelili paketi sa hranom za siromašne i postače. S ciljem da se dugoročno pomogne našim korisnicima u selima odlučili smo da umjesto kupovine i podjele paketa hrane, ovim novcem kupimo sadnice, sjemena i vještačko gnojivo za uzgoj poljoprivrednih kultura. Cilj je na ovaj način pridonijeti da siromašne porodica budu aktivni sudionici u proizvodnji hrane za sebe tokom čitave godine. Ovakav pristup će biti i dugoročniji jer će ovi korisnici imati hranu tokom Ramazana, a i duže. Ukoliko budu proizveli više nego što im treba slobodni su da to prodaju i zarade od prodaje.

Veliki dio ovog projekta se implementira na području Središnje Istočne Bosne u općinama Zvornik, Srebrenica, Vlasenica, Milići i Bratunac. Tu se nalazi veliki broj naših korisnika koji žive u ruralnim područjima i bave se stočarstvom i poljoprivredom, a slabijeg su imovinskog stanja. Ovo je novi alternativni pristup u pomaganju korisnicima tokom Ramazana kao dio projekta “Nahranimo postače”.

Na ovaj način će se za isti uloženi novac postići dugoročniji efekat, jer će korisnici sami za sebe proizvesti hranu za Ramazan, a i duže. A korisnici u gradovima će dobiti pakete hrane, jer nisu u mogućnosti sami sebi proizvoditi hranu.

Korisnici projekta su izabrani na osnovu sljedećih kriterija:
“Porodice koje žive od sadake i donacija
“Višečlane porodice
“Porodice sa velikim brojem djece
“Samohrane majke
“Starije osobe

Ukupno 250 najsiromašnijih porodica koji se bave poljoprivredom su donirana sjemena za uzgoj 7 vrsta povrća (krompir, luk, mrkva,  peršun, krastavac, salata i špinat) i vještačko gnojivo, a u toku mjeseca maja će se istim porodicama podijeliti i po 24 sadnice paprika i paradajza za uzgoj na otvorenom.