fbpx

Posjeta pčelarima iz Tuzlanskog kantona

Korisnici projekta pčelarstva sa područja Tuzlanskog kantona su u svojim proizvodnjama vrlo uspješni.

Prethodni period tim Muslim Aid Association iskoristio je kako bi posjetio korisnike kojima su kroz projekat pčelarstva donirane košnice sa pčelama. Naše pčelare posjetili smo na području Tuzlanskog kantona u tri Općine u kojima smo projekat i implementirali, Općina Kalesija, Srebrenik i Lukavac.

Izuzetno nas vesele njihovi uspjesi koji su različiti. Neki od njih su uprkos teškim pčelarskim godinama ipak uspjeli proizvesti meda dok su neki prethodnu godinu iskoristili kako bi proširili svoje pčelinjake i dodatno ih ojačali novim pčelinjim zajednicama. Štaviše, neki su kazali da su donirane pčelinje zajednice i rad na njima za njih idealna psihoterapija, dok su neki od njih uslijed ostajanja bez posla zbog pandemije COVID-19 počeli da ozbiljno ulažu u vlastiti pčelinjak.

Navedeni rezultati sugerišu da je provedeni projekat zaista dao pozitivne rezultate. Zadovoljni smo i sretni jer smo na određeno način našim pčelarima uspjeli poboljšati kvalitet života a pored toga i intenzivno raditi na očuvanju pčela. Naše aktivnosti u sektoru pčelarstva nastavljamo i kroz druge slične projekte u budućnosti.