fbpx

Postavka jubilarnog 3000. plastenika

Muslim Aid Association u prethodnom periodu obilježio je jubilej postavkom 3000. plastenika u sklopu projekta plasteničke proizvodnje

Projekat plasteničke proizvodnje realizuje se od 2015. godine. Do sada je postavkom plastenika sa cjelokupnom dodatnom opremom svježe povrće došlo u 3000 domova širom Bosne i Hercegovine. Projekat je realizovan u saradnji sa 77 lokalnih samouprava. U mnogim Općinama/Gradovima projekat je na zahtjev velikog broja upita realizovan i više puta. Tokom realizacije ovog projekta dodjeljeno je preko milion sadnica povrća.

Projekat je vrlo bitan za lokalne zajednice jer jača lokalne ekonomiju, osnažuje pojedinca i porodicu drži na okupu. Ovim projektom nastoje se podržati domaćinstva u pravcu opskrbe dovoljnom količinom zdravstveno ispravnih proizvoda što je u uslovima današnjice vrlo izazovno. Pored dodjele resursa svi korisnici prolaze i edukacije sa ciljem proizvodnje bio-hrane uz poštivanje svih prirodnih načela. Također, mentoring i savjetovanje je obezbijeđeno tokom cjelokupnog perioda trajanja projekta kako bi korisnici projekta što uspješnije savladali osnove aktivnosti u plasteničkoj proizvodnji.

Nermin Džeko je korisnik projekta kojem je i postavljen 3000. plastenik. Nermin kaže da će mu ovaj plastenik biti od izuzetne pomoći za njegovu porodicu jer je oduvijek imao želju da ga posjeduje. Također, Nermin ne krije sreću  zadovoljstvo da je upravo 3000. jubilarni plastneik postavljen na njegovom imanju.

Projekat plasteničke proizvodnje biti će nastavljen i u idućim godinama sa ciljem osnaživanja porodica i lokalnih zajednica i donošenja svježe hrane na trpeze širom Bosne i Hercegovine.