fbpx

Potpisani Sporazumi o realizaciji projekata socio-ekonomskog osnaživanja

Muslim Aid Association u saradnji sa 11 jedinica lokalne samouprave širom Bosne i Hercegovine danas je potpisao Sporazum o realizaciji projekata socio-ekonomskog razvoja koji će se na području Općina/Gradova potpisinica realizovati u 2024. godini. Potpisivanje Sporazuma je rezultat partnerske saradnje organizacije Muslim Aid Association i Općina/gradova širom Bosne i Hercegovine a sve sa ciljem podrške bosanskohercegovačkom stanovništvu.

Projekat socio-ekonomskog osnaživanja je projekat kojeg organizacija Muslim Aid Association realizuje u posljednjih 10 godina i do sada je obhvatio podršku za preko 3000 porodica širom Bosne i Hercegovine. Direktorica, Edina Šehić- Saliji navodi da je vrlo malo jedinica lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini koje nisu do sada uzele učešće u ovome programu.

„Kroz naše terensko desetogodišnje djelovanje sarađivali smo sa 77 Općina/gradova u BiH. Programskim aktivnostima dodjelili smo plastenike, košnice pčela, sadnice voća i povrća, steone junice, telad, ovce, odnosno sva poljoprivredna dobra koja su neophodna za jedno ruralno domaćinstvo. Do sada smo pružili podršku za preko 3000 domaćinstava u cijeloj Bosni i Hercegovini. S time u vezi, danas smo potpisali Sporazume sa 11 Općina/Gradova na projektima plasteničke proizvodnje i stočarstva.“ istakla je direktorica.

Gradonačelnik Grada Gračanica, Nusret Helić, naglasio da je da su projekti kao što je ovaj od izuzetnog značaja za lokalne zajednice jer nude direktnu pomoć za lokalno stanovništvo i proizvode održive modele upravljanja domaćinstvom.

Ugovore o sufinansiranju projekata su potpisale Općine Breza, Bratunac, Čelinac, Kakanj, Ključ i Jajce i Gradovi Doboj, Goražde, Gračanica, Tuzla i Zenica. U narednom periodu se očekuje objavljivanje javnih poziva za odabir kandidata koji će biti publikovani na stranicama Općina/gradova i na službenoj stranici Muslim Aid Association.