fbpx

Projekat plasteničke proizvodnje u Zavidovićima

Postavljanju plastenika sa dodatnom opremom u Zavidovićima prethodila je obuka korisnika iz oblasti plasteničke proizvodnje.

Muslim Aid Sarajevo u saradnji sa općinom Zavidovići u narednom periodu implementira projekat plasteničke proizvodnje. Osnovni cilj projekta je socio-ekonomski osnažiti stanovništvo u ruralnim područjima općine Zavidovići, sa naglaskom na unaprijeđenje kućnih budžeta kroz plasteničku proizvodnju mladih i nezaposlenih osoba. Tom prilikom za korisnike projekta održana je edukacija u trajanju od dva dana (20. i 21.09.). Korisnici su imali priliku teorijski savladati osnovne principe plasteničke proizvodnje i unaprijediti svoje postojeće znanje o poljoprivredi. Na kraju edukacije korisnicima su
uručeni certifikati koji potvrđuju prisustvo na edukaciji.

Nakon odžane teorijske edukacije korisnicima su postavljeni plastenici sa dodatnom opremom što uključuje plastenik od 100 m2, sistem za navodnjavanje “kap po kap”, mulch folijom i sadnim/sjemenskim
materijalom za jesenju/zimsku plasteničku proizvodnju. Dobijeni start-up paket poslužiti će korisnicima da u narednom periodu kroz plasteničku proizvodnju unaprijede kvalitet vlastitog života.

Projekat plasteničke proizvodnje koncipiran je na principu sufinansiranja gdje Muslim Aid Sarajevo i općina Zavidovići svoj dio sufinansiraju sa 40% dok krajnji korisnici u ukupnoj vrijednosti projekta plasteničke proizvodnje učestvuju sa 20%.