fbpx

Projekt plastenika

Početkom septembra 2009. god. Muslim Aid BiH započeo je projekt održivog razvoja, u okviru Projekta mikro finansija, “Intenzivna plastenička proizvodnja povrća” u Konjević Polju u Istočnoj Bosni.

Projekt plastenika 

Početkom septembra 2009 god. Muslim Aid BiH započeo je projekt održivog razvoja, u okviru Projekta mikro finansija, pod nazivom “Intenzivna plastenička proizvodnja povrća” u Konjević Polju u Istočnoj Bosni. 

Naši radnici na terenu Senad i Safet uz pomoć stručnjaka i sezonskih radnika završili su prethodne i pripreme radove za postavljanje plastenika. Ovi radovi su podrazumjevali: 

1. Kopanje i postavljenje cijevi za bunar kao primarni izvor vode;
2. Krčenje zemljišta;
3. Pripremanje zemljišta i zemlje za postavljanje plastenika;
4. Postavljanje šupe za skladištenje alata, materijala, mašina i opreme;
5. Postavljanje tri velika plastenika; 
6. Postavljanje drvene kolibe da bi se osigurao smještaj radnika tokom dana, kancelarijski prostor i siguran smještaj preko noći;
7. Završetak sistema za odvodnjavanje oko plastenika, postavljanje kanalizacije, postavljanje vodovodnog sistema i snadbjevanje električnom energijom do kolibe.

Kopanje bunara za vodu

Dovršeni bunar za vodu


Zemljište je kultivisano sa traktorom i tlo je pripremljeno za sadnju izvan i unutar staklenika. Sredinom oktobra postavljena su tri staklenika (3 x 350 m)u koje su zatim zasađeni salata, mladi luk i špinat. Velika površina zemljišta izvan plastenika (oko 10 000 m2) koristi se za sadnju sjemena pšenice.

Pripremanje zemljišta


Kopanje kanala


Većina naše radne opreme, alata i mašina su donirani ili besplatno posuđeni Muslim Aid-u od strane lokalnog stanovništva, naših radnika na terenu, volontera ili samih prolaznika. Drvenu kolibu je donirala austrijska nevladina organizacija BHB (lokalno predstavništvo BHB), koji su, također, opremili kolibu sa namještajem, krevetima, malom kuhinjom i ostalim potrebštinama potrebnim za život.

Postavljanje plastenika


Plastenik sa privremenom šupom za smještaj alata


Sijanje sjemena pšenice

Priprema za sadnju salate


Kasnije tokom godine plan je da se pripremi jedan prostor prekriven travom koji će služiti za vanjske aktivnosti i radionice za našu djecu iz Rainbow Family programa.