fbpx

Puste ulice Bosanskog Šamca

Na ulicama se nađe samo po koja osoba. Sve je pusto, a narod izbacuje sve što je imao na ulice

Put do Bosanskog Šamca traje duže nego inače. Kako put kroz Maglaj i Doboj još nije oslobođen mora se ići okružnim putem što putovanje čini dužim za najmanje pola sata. Obale rijeke ukazuju na to do koje visine se voda popela. Rijeka teče kao da nije ništa bilo prije samo sedmicu dana, ali je odaju kese koje su ostale visiti na potpuno iskrivljenom drveću.

Ulaz u Bosanski Šamac je naročito teško podnijeti. Grad izgleda tako pusto, tmurno i tiho. Na ulicama nema nikoga. Radnje su pozatvarane, park sa igralištem je prekriven zemljom, a narod je izbacio sve što je imao iz svojih kuća na ulicu kako bi počeo čistiti svoje domove. Neopisiv je bio doček naroda kada su vidjeli da im pristiže pomoć sa sredstvima za čišćenje. Pričali su nam dokle je voda došla i pokazali nam kako im kuće sada izgledaju. Pozivali su nas u svoje domove kako bi se lično uvjerili kako izgleda sve, nadajući se da će ljudi čuti njihove vapaje za podrškom i kako bi drugima pokazali da trebaju biti zahvalni na svemu što imaju jer preko noći mogu ostati bez svega.

Narod je jako umoran od svega, ali ipak ide dalje, zahvalan što niko nije stradao. Iako smo na tri lokacije podijelili 150 paketa sa sredstvima za čišćenje to neće biti dovoljno. Izgubili su sve što su imali, a da bi počeli ponovo i ispočetka potrebno im je puno snage i pomoći kako bi vratili sjaj svojih toplih domova. Našom donacijom dobili su ponovo snage i motivacije da nastave sa čišćenjem svojih kuća i avlija jer vide da nisu zaboravljeni.

Zato Muslim Aid BiH neće prestati dijeliti pomoć stradalim ljudima sve dok se ne uspiju vratiti u normalni život kako ne bi gubili nadu i snagu za to.