fbpx

RAINBOW FAMILY MARŠ MIRA

11-og juna, Muslim Aid tim zajedno je sa djecom iz Rainbow Family projekta išao kroz ista šumovita brda orginalnog Marša Mira u Srebrenici ali u jednostvnijoj i kraćoj verziji. Ovaj jednodnevni događaj je kombinovan sa raznim sportskim aktivnostima i igrama, kako bi se djeci popravilo raspoloženje a pri tome da znaju da se voljene i izgubljene osobe nikad ne smiju zaboraviti, ali i da treba nastaviti voljeti i živjeti.

Srebrenica Marš Mira 11.Juni.2009

Srebrenica Marš, se obilježava u Bosni i Hercegovini  svake godine sa pocetkom 11-og Jula. To je trodnevni put kroz brda i  šume Istočne Bosne. Taj  organizovani Marš je  komemoracija povodom godišnjice masakra u bivšoj istočnobosanskoj  muslimanskoj enklavi za vrijeme rata.

Ovaj 100-kilometarski put  je isti onaj put koji su prelazile izbjeglice prije mnogo godina, pokušavajući da izbjegnu masakrirajnje i domognu se slobodne teritorije na sjeveru zemlje.

Većina Rainbow Family djece je izgubila najmanje po jednog člana familije u ovoj tragediji. Članovi Muslim Aid-a su željeli da ispoštuju i odaju počast njihovim najmilijima i organizuju ovu kraću verziju marša sa djecom.

Dana 11-og Juna, Muslim Aid tim s našim radnicima na terenu, volonterima i mentorima će se pridriži Rainbow Family djeci u ovom putovanju kroz iste te šume i brda, u jednoj kraćoj i jednostavnijoj verziji marša. Ovaj jednodnevni događaj je propraćen sa vanjskim aktivnostima, sportskim i rekretivnim igrama, kako bi se djeci popravilo raspoloženje a pri tome da znaju da se voljene i  izgubljene osobe nikad ne smiju zaboraviti, ali i da treba nastaviti voljeti i živjeti.

Pripreme:

Sedmicu prije ovog događaja, Muslim Aid članovi Senad i Safet su markirali planirani put, i dva put prešli isti po različitim vremenskim uslovima da provjere sigurnost i uslove puta za djecu.

Iako su Senad i Safet prešli željeni put za samo 2 sata, oni su planirali malo sporiji tempo i pauze, tako da bi taj put trebao da traje oko pet sati.
U četvrtak 11-og Jula 2009, 35 Rainbow Family djece se okupilo sa Muslim Aid radnikom  Senadom, mentorom Admirom, te članovima MA tima Edinom i Salmom i krenuli sa kraćom verziom Srebrenica Marša.

Put:

Blagoslovljeni jarkim suncem i lijepim vremenom, djeca i organizatori su  bili veoma uzbuđeni ovim događajem. S ruksacima na leđima negdje iza deset sati krenuli smo žustrim hodom ka našem cilju, naravno sa Senadom na čelu.
Orginalni Srebrenica Marš otprilike je 100 km dug i prelazi se za 3 dana. Da bi smo se prilagodili dječijoj sposobnosti, odlučili smo se na kraću verziju puta. Put će trajati jedan dan, uključujući pauzu za ručak i nekoliko sati odvojenih sa zajedničke aktivnosti.
Grupa se penjala i hodala kroz šume i brda Istočne Bosne.

Uz kratke pauze s vodom i hranom, dan je bio obogaćen Senadovim kratkim historijskim pričama. Kako je i sam Senad bio među orginalnim vojnicima koji su predvodili izbjeglice, bilo je veoma interesantno čuti o ovim događajima iz prve ruke.

Prolazeći kroz sela, susretali smo se sa seljacima koji su na prvi pogled  veoma radoznalo posmatrali našu povorku.
Kad smo im objasnili ko smo i šta je cilj našeg dolaska, svi su nam izašli u susret i veoma pozitivno reagovali na našu misiju. Mještani su nam nudili vodu, čokoladu i užinu za djecu.
Ova aktivnost je bila veoma prijatna za Rainbow Family djecu, i ne tako naporana kao što je izgledalo. Čak nekoliko djece nas je obavijestilo da su već nekoliko puta učestvovali na trodnevnom maršu u Srebrenici. Neki su već odlučili da će učestvovati i na ovogodišnjem Maršu Mira, sa roditeljima ili uz Muslim Aid tim.

Perfektan kraj:

Put je trajao kao je i planirano malo više od četiri sata. Na kraju puta, sastali smo se na zakaznom mjestu pored rijeke. To je bilo zaista perfektno izabrano mjesto od strane organizatora. Tu su nas već čekali naši mentori Nerzudin, Semir i Muslim Aid volonteri Safet, Nermin, i Ševal koji su nam pripremili ručak i pripremili mreže za odbojku i teren za nogomet.

Djeca koja su još imala energije završila su sa ručkom na brzinu da bi mogli da se igraju lopte. Dječaci su odigrali nekoliko nogometnih utakmica dok su djevočice igrale odbojke ili sklapale puzle.

Kratka nogometna utakmica između dječaka i djevojčica obilježila je kraj perfektnog dana. Kao i uvijek, ovo je bio veliki uspjeh za djecu. Što više druženja između djecom, a i sa Muslim Aid-om uvijek je veliki uspjeh.