fbpx

Rainbow Family radionica – SREBRENICA

Utorak 07 Jula 2009

Ova radionica je jedna od inicijativa u nastavku, s nadom da se Rainbow Family djeca uključe u više edukativnih i rekreativnih aktivnosti

Sa istom namjerom kao i naša prva radionica, Muslim Aid tim je zaključio da će ova omogućiti djeci da se upoznaju i kontaktiraju sa ostatkom Rainbow Family djece, upoznaju članove Muslim Aid-a, i da uz opuštenu atmosferu i igru izgrade zajedničke interese i prijateljstva i time poboljšaju komunikaciju i međuljudske odnose.

Radionica je ove sedmice posvećena Rainbow Family djeci iz Srebrenice i okoline koja zbog udaljenosti nisu bila u mogućnosti da prisustvuju  prošlim radionicama.

U ovaj radionici je učestvovalo 11 djece sa mentorom Nerminom, i članovima Muslim Aid-a: Edina, Salma, Senad i volonter Safet. U ovoj radionici  učestvovalo je ukupno 15 osoba.

Aktivnosti ove radionice su sljedeće:

1.  Prikazivanje edukativnog dokumentarnog filma:

Tim Muslim Aid-a želio je da prezentuje edukativne informacije za djecu na interesantan i pristupačan način. Zbog veomo dobro  prihvaćenog dokumentarca u prošloj radionici, odlučili smo da prikažemo drugi dokumentarac iz istog serijala i za ovu priliku. Izabarali smo BBC-jev serijal “Planeta Zemlja”  koji govori o  bujnom životu na planeti Zemlji i globalnom pogledu na okolinu. Uz spontani prijevod djeca su gledala epizodu “Od Pola do Pola”.

2.  Ručak: Pripremljeni ručak se sastojao od sokova, mesnih sendviča, i malih čokoladnih torti za djecu, Mulislim Aid-ov tim  i mentore.

3.  Predstavljanje kroz jednu od igara s loptom: Učesnici su bacali loptu jedni drugima a pri tome se i predstavljali. Poslije nekoliko puta ponovljene igre, uloge su zamjenjene tako da svaka osoba kaže ime druge koja uhvati loptu, tako da bi se svi upoznali i i zapamtili imena svojim novim prijateljima.

Cilj ove igre je da se djeca opuste i naviknu jedni na druge, uključujuči članove Muslim Aid-a.

4. “Jesi li ikad bio-bila?” igra: Svi stoje na određenom mjestu u krugu osim jednog djeteta koji stoju u sredini kruga. Osoba u sredini pita “Jesi li ikad bio/bila?” pitanje. Ko god odgovori sa “Da” mora se zamjeniti za mjesto sa drugom osobom koja je isto odgovorila. U to vrijeme osoba u sredini pokušava da zauzme mjesto u krugu tako da neko drugi onda zauzima  mjesto u sredini i postavlja pitanje.

5.  “Pronađi vođu” igra: jedan igrač, onaj što pogađa odlazi iz kruga dok ostali tajno biraju vođu. Vođa  izvodi razne pokrete koje ostali članovi moraju da oponašaju a da ga pri tome ne otkriju. Osoba koja pogađa mora da pronađe vođu grupe.

6.  “Izmedju dvije Vatre”: tradicionalna vanjska igra s loptom gdje se dva tima takmiče  da izbace suprotne igrače gađajući ih loptom.

Na kraju, rezultat ove radionice je bio veoma uspješan. Djeca su bila veoma zadovoljna ovom prilikom da se upoznaju i druže sa djecom svog uzrasta. Slatkiši i igračke koje su podjeljene bili su vrhunac ovog danu.