fbpx

Ramazan je mjesec vitri

Kada drugima uljepšamo Bajram uljepšamo ga zapravo sebi.

Ramazan, taj lijepi gost je na izmaku te ga valja ispratiti na pravi način. Sadekatul-fitr, ili kako ga zovemo vitr, je popratni dio tog ispraćaja. Allah nam je da ovaj mjesec milosti, oproštaja i duhovnog osnaživanja, te zapravo Njemu trebamo uzvratiti na najljepši način za sve ono što nam poklanja nama kao nagradu za post i druge ibadete u toku Ramazana. Najbolji način za to jeste zapravo da pomognemo Njegovim robovima, a za tu svrhu je propisan sadekatul-fitr onima koji su u mogućnosti udijeliti sadaku, što će im krunisati i upotpuniti post, te pomoći potrebitim da i oni osjete radost Bajrama. 

U tu svrhu Muslim Aid u BiH svake godine prije Bajrama održava podjelu vitri koju omogućuje Glavni ured Muslim Aid-a iz Londona (Velika Britanija). Ove godine su odabrana dva udruženja čiji su korisnici dobili iznos od po 50KM.  Iz Udruženja građana oštećenog vida Tuzla je ukupno 70 članova dobilo ovu pomoć, dok je iz Udruženja “Dlan” Zenica bilo 80 osoba.

Cilj vitri jeste zapravo da omogući onima koji nemaju inače dovoljno financijskih uvjeta da poprate bajramske dane svečano i radosno, da ne osjete žalost i želju za tim da i oni ugoste svoje prijatelje i porodice. Ova pomoć će njima uljepšati ovaj blagdan, a ujedno i nama jer je najljepši osjećaj onaj kada čovjek zna da je nekome pružio pomoć i barem malo uljepšao dan,a islamski princip jeste ““ “Udijeli da bi imao, jer Allah uzvraća još većim”.