fbpx

Razvoj projekta uzgoja povrća i jagodičastog voća u plastenicima i na otvorenom

Projekt proizvodnje povrća i jagodičastog voća u plastenicima i na otvorenom u Konjević Polju u Istočnoj Bosni je Muslim Aid BiH započeo 2009. godine sa ciljem ekonomskog osnaživanja povratnika u Istočnoj Bosni.

Željelo se na ovaj način pomoći povratnicima da se oslone na vlastite snage i omogući im se mogućnost samozapošljavanja. Projekt je trenutno pod vodstvom i supervizijom Muslim Aid-a BiH dok se ne steknu svi uvjeti da se preda zemljoradničkoj zadruzi koja će biti formirana od strane povratnika poljoprivrednika.

Plantaža u Konjević Polju prostire se na 35 duluma plodne zemlje koja je zakupljena na 5 odnosno 10 godina. U pet plastenika ukupne površine 1850 m2  proizvodi  se povrće: salata, špinat, luk kao zimska proizvodnja, a paradajz, paprika i krastavac kao ljetna proizvodnja. Na otvorenom polju uzgajaju se jagode, maline, grah, buranija, kukuruzni šećerac, kupus, zelena salata, špinat, luk, tikvice, pšenica, silažni kukuruz, silažni ječam, grahorica i travno djetelinske laguminoze.  U 2011. godini proizvedeno je 36 tona povrća i jagodičastog voća, 30 hiljada presadnica raznog povrća, 5 tona kukuruzne silaže i  5 tona sijena.  Pored proizvodnje povrća i stočne hrane na plantaži egzistira i farma sa pet visoko mliječnih krava, a za tri mjeseca laktacije proizvedeno je 4,500 l mlijeka i otelila su se četiri teleta. Korist od krava je višestruka obzirom da je kupovina stajskog đubriva predstavljalo veliki trošak, na ovaj način je obezbjeđena i zadovoljena potreba za stajskim đubrivom u cilju đubrenja, tj. poboljšanja kvaliteta zemljišta. Zahvaljujući farmi krava također je jedna osoba zaposlena, a troškovi su pokriveni prodajom mlijeka obližnjoj otkupnoj stanici mlijeka.

Bitan aspekt uspješnog poslovanja je i plasman svojih proizvoda na tržište, zaposleni na ovoj plantaži su visokim kvalitetom svojih proizvoda i prihvatljivim cijenama zadobili povjerenje stalnih kupaca. Različitim firmama i pojedincima u 2011.godini prodata je 31 tona povrća i jagodičastog voća, 2 hiljade presadnica povrća i 4,500l mlijeka. U znak podrške različitim socijalnim ustanovama i javnim kuhinjama donirano 5 tona povrća, 250 sadnica povrća donirano je osobama sa posebnim potrebama, a donirana su i četiri teleta socijalno i materijalno ugroženim porodicama sa područja Srednjeg Podrinja.

Na plantaži je trenutno stalno zaposleno pet radnika, u sezoni se zapošljava deset sezonskih radnika. Planova za budućnost je mnogo i potrebno je učiniti još puno toga da bi se ovaj projekt u potpunosti učinio samostalnim. Cilj je u sljedeće tri godine unaprijediti proizvodnju i proširiti kapacitete kao i dodatno educirati uposlenike, a i buduće kooperante  o novim tehnologijama  u poljoprivredi i iskustvima stečenim za protekle dvije godine, kao ključnom preduslovu za uspješnost ovog projekta u budućnosti.

Ovo su neki od ciljeva za sljedeće 2-3 godine:

1. Registrovati zemljoradničku zadrugu;
2. Izgraditi staklenik za proizvodnju presadnica;
3. Izgraditi objekt za smještaj uposlenih;
4. Izgraditi pomoćni objekt za smještaj poljoprivrednih mašina;
5. Uspostaviti pogon za proizvodnju humusa;
6. Povećati broj uposlenih;
7. Proširiti broj mliječnih grla;
8. Povećati površini pod folijom izgradnjom novih plastenika;
9. Povećati površinu pod zakupom;
10. Kupiti kombi vozilo za prijevoz i dostavu proizvoda;
11. Nabaviti mašine i priključke neophodne za efikasniju poljoprivrednu proizvodnju i usluge.