fbpx

Seminari o organskoj poljoprivredi za poljoprivrednike iz Istočne Bosne

Muslim Aid BiH u saradnji sa partnerskom organizacijom ECON proveo je prvi od tri planirana praktična i teoretska seminara o organskoj poljoprivredi.

Prvi seminar održan je 01.02.2011 u Zvorniku kojem je prisustvovalo 70 osoba iz općina Zvornik, Bratunac, Milići i Srebrenice. Svi učesnici su poljoprivrednici koji žele naučiti i povećati svijesti o prednostima organske poljoprivrede.   Glavni cilj ovih seminara je omogućiti edukaciju o organskoj poljoprivredi kroz pomoć poljoprivrednicima da pređu na organski uzgoj.

U saradnji sa ECON-om kao našim partnerom, koji već implementira slične projekte, iskreno vjerujemo da će nakon edukacije naši poljoprivrednici biti zainteresovani za sljedeći korak u pripremanju zemljišta i plastenika za organski uzgoj na svojim imanjima. 

Serija seminara će obuhvatiti sljedeće teme:  

Teoretski dio  

1. Uvod o organskoj poljoprivredi 

2. Održivost organske poljoprivrede 

3. Prelazak sa konvencionalne na organsku poljoprivredu 

4. Proces certifikacije 

5. Priprema proizvoda za tržište 

6. Marketing i distribucija organskih proizvoda

Praktični dio  

1. Posjeta organskoj farmi ”Carski vinograd” u Mostaru.

Kao dio kontinuiranog obrazovanja poljoprivrednici će dobiti 3 različita priručnika: Plodored, Zemljište i hranjive materije i Bolesti i štetočine. Ovi priručnici će pomoći poljoprivrednicima u njihovoj budućoj proizvodnji hrane. 

Kao što je naš partner ECON već implementirao sličan projekt, oni su odlučni kako bi nam pomogli da isti projekt implementiramo na području Istočne Bosne. Oni će nam pomoći s obrazovanjem, certificiranjem, proizvodnjom i na kraju sa distribucijom proizvoda. Na taj način cjelokupni ciklus proizvodnje bio bi pokriven.

Ovaj projekt sponzorisan je od strane Kraljevske Norveške ambasade u Bosni i Hercegovini.