fbpx

Sijanje sjemena promjene

Usred zelenog pejzaža Konjević Polja u Istočnoj Bosni leži malena parcela koja budi nade i obećava.
 

Usred zelenog pejzaža Konjević Polja u Istočnoj Bosni leži malena parcela koja budi nade i obećava. To bogato zemljište je dom velikih plastenika i 14 000 m2 plodne zemlje za poljoprivredni uzgoj, gdje se proizvodi povrće i  pšenica i zapošljava lokalno stanovništvo zahvaljujući Muslim Aidovom projektu plastenika.

Projekt je osnovan kao dio Muslim Aid-a i započeo je 2009. god. s ciljem obnove i osnaživanja interno raseljenog stanovništva u Istočnoj Bosni sa zapošljavanjem i oslanjanjem na vlastite snage.

Za mnoge povratnike koji su pobjegli od sukoba u Bosni u periodu od 1992 do 1995 projekt plastenika je postao sjajni svetionik nade u potrazi za novim početkom. Tokom rata Konjević Polje je bilo selo u znaku etničkog čišćenja i razaranja. Hiljade ljudi je izgubilo svoje domove, porodice i egzistenciju. Snažan kontrast tome je današnja slika ovog sela, kao mirnog, prosparitetnog i punog nade u bolje sutra.

Za povratnike projekt plastenika predstavlja više od pukog ekonomskog oporavka, predstavlja priliku za nove mogućnosti. Četiri plastenika elegantno su poredana jedan do drugog i daju mogućnost korisnicima da uzgajaju povrće poput paradajiza, krastavica, paprike, zelene salate, špinata, luka i sl. Zaista, oko 30 tona povrća očekuje se da će biti proizvedeno do kraja 2010. To znači da će biti dovoljno usjeva da tim ljudima ostane dovoljno da podmire svoje porodice , a i da prodaju. To je izuzetno bitno pogotovo deset i po godina nakon rata kada je nezaposlenost velika.

Trenutno je projekt pod vodstvom i supervizijom Muslim Aid-a dok uvjeti ne budu omogućavali da ga preda zemljoradničkoj zadruzi formiranoj od strane povratnika. Više od 50 korisnika, uključujući i njihove porodice, imali su koristi od ovog projekta do sada. Konačni cilj Muslim Aid-a je da omogući ekonomski oporavak ruralnih područja te se treba nadati da će se u konačnici projekt proširiti, a veliki broj povratnika koji imaju plastenike da će postati kooperanti  i na taj način uspjeti da svoje proizvode plasiraju u trgovinama voća i povrća.

Muslim Aid-ov koordinator u BiH, Edina Šehić, koja nadzire ovaj projekt izrazila je oduševljenje dosadašnjim napretkom: ” Mi smo uzbuđeni time koliko je do sada postignuto i mogućnošću potencijalnog uključivanja partnera koji bi nam pomogli da korisnicima omogućimo da postignu samoizdržavanje pretvarajući svoje snove u stvarnost”.