fbpx

Studijska posjeta sajmu Dalmatina 2022

Studijska posjeta sajmu Dalmatina 2022 realizovana je u sklopu projekta pčelarstva.

Studijska posjeta sajmu Dalmatina 2022 u Splitu realizovana je u okviru projekta pčelarstva kojeg Muslim Aid realizuje u saradnji sa Općinama/Gradovima u BiH. Sedam pčelara iz regija u kojima je projekat realizovan imali su priliku da unaprijede znanja i razmjene iskustva sa svim stakeholderima u procesu proizvodnje, prometovanja i konzumiranja meda i proizvoda od meda. Učesnici stručnih predavanja svoja znanja su obogatili primjerima dobre pčelarske prakse, procesima i zahtjevima certificiranja meda i proizvoda od meda, proizvodnjom matica i matične mliječi ali i trendovima iz oblasti apiteratpije i apiturizma. 

Studijsko putovanje dodatno je obogaćeno posjetom laboratoriji za analizu meda u Livnu gdje su korisnici projekta imali priliku prisustvovati testiranju meda na njegove fizičko-hemijske karakteristike kao i predavanju o načinima skladištenja, pakovanja i manipulisanja sa medom. Na ovaj način domaći proizvođač će povtrditi svoj kvalitet, a potrošačima garantovati kvalitet i sigurnost konzumiranja jedne od najvrijednijih namirnica na svijetu. 

Posjeta sajmu, konferenciji i laboratoriji jedna je u nizu aktivnosti koje se realizuju u toku dvogodišnjeg projekta, a koja ima za cilj uključiti sve zainteresovane strane i izgraditi bazu znanja i vještina koja će služiti i proizvođačima i potrošačima meda i proizvoda od meda.