fbpx

Tematske edukacije za pčelare

Prethodni period radova na pčelinjacima iskorišten je za edukacije pčelara koji su proz projektne aktivnosti dobili pčelinja društva i kompletnu opremu za bavljenje pčelarstvom.

Muslim Aid Association u saradnji sa pčelarskim udruženjima koja djeluju na području Jablanice, Zenice i Vlasenice je u prethodnom periodu upriličio tematske edukacije za sve pčelare korisnike projekta. Stručne praktične edukacije imale su za cilj da unaprijede znanja i vještine pčelara i da posluže kao mjesta razmjena iskustava i znanja među pčelarima. Edukacije su izvođene na pčelinjacima korisnika projekta kako bi transfer znanja bio efikasniji.

Jedni od partnera na ovome projektu udruženje pčelara Api Ze istaklo je da su ove edukacije ključne za stvaranje uspješnih i odgovornih pčelara. Edukacije su ključne ukoliko neko želi početi sa bavljenjem pčelarstvom. Mi smo kroz edukacije koje smo izveli kolegama pčelarima nastojali ukazati im na osnovne primjere dobre pčelarske prakse uz poštovanje svih prirodnih načela kojih svaki pčelar treba da se pridržava naveli su iz ovog udruženja pčelara.

Umjer Nezirić, mladi pčelar iz Jablanice kaže da je ovo njegov prvi susret sa pčelama. Također, istakao je da ga veseli što će tokom cjelog projekta imati podršku od strane stručnih lica iz udruženja pčelara. „Želim da učim o pčelarstvu jer o ovoj grani nikada ne možete dovoljno naučiti. Mislim da se sve radom i učenjem može steći“ zaključio je mladi pčelar.

Stručne edukacije održavale su se tokom svakog mjeseca a završene su sa edukacijama na kojima su pčelari naučili kako adekvatno pripremiti pčelinja društva za predstojeću zimu. Edukacije za sve pčelare nastavljaju se i tokom iduće godine.