fbpx

Učenici i pčelari u Zenici obilježili dan pčela uz radionicu i sadnju medonosnog bilja

Učenici osnovne škole “Edhem Mulabdic” u Zenici svečano su jutros obilježili svjetski dan pčela uz radionicu o pčelama i sadnju medonosnog bilja. Radionica pod nazivom “Bee Little Friends”realizirala se u sklopu projekta “Pčelarstvo i ruralni razvoj” kojeg nevladina organizacija Muslim Aid Association, Grad Zenica i tri zenička udruženja pčelara realizuju u ovome gradu. Radionica je imala za cilj da učenike upozna sa svijetom pčela i ukaze im na važnost očuvanja pčela za cijelo čovječanstvo. O značaju ove radionice napomenula je i Amela Bajramović, zamjenica direktora ove škole.

“Izuzetno smo sretni što su naši učenici imali priliku da čuju o pčelama. To je vrlo vrijedan resurs koji moramo njegovati i naše učenike učiti kako da budu savjesni i odgovorni gradjani prema prirodi” istakla je Bajramović.

Pored interaktivne radionice, učenici su kreirali i maketu pčele, ali i zasadili medonosnog bilje i lipu. Također zenička udruženja pčelara su svakom učeniku pripremili mali medonosni paket na poklon. Elvir Alić iz zeničkog udruženja Eko Pčela istakao je značaj konekcije sa mlađim uzrastima i prenošenje znanja na buduće generacije. Alić je naveo da je za svakog pčelara izuzetna čast svoje znanje prenijeti na mlađe generacije u nadi da će se neki od učenika u budućnosti baviti pčelarstvom.

Radionica se realizuje u sklopu velikog dvogodišnjeg projekta pčelarstva kojeg financiraju Gradska uprava Zenica i Muslim Aid Association. Direktorica Muslim Aid Association, Edina Šehić-Saliji istakla je značaj uključivanja svih aktera u sektoru pčelarstva.

“Projekat je dizajniran na holističkom pristupu uključivanja svih aktera u sektoru pčelarstva. Do sada smo osnažili mlađe pčelare novom opremom za pčelarstvo a pored toga i udruženja pčelara pomogli sa donacijom linije za proizvodnju satnih osnova. Također kontinuirano radimo na podizanju nivoa svijesti o značaju prirode i pčela kroz naše kampanje o zaštiti pčela i sajmove.” navela je direktorica.

Projekat “Pčelarstvo i ruralni razvoj” će u tekućoj godini ponuditi dodjelu nove pčelarske opreme za pčelare, puštanje u rad mašine za satne osnove, ali i sajmove koji imaju za cilj da informišu građanje o pčelama i medu kao visoko vrijednoj namirnici.