fbpx

Ukrašeni lijepim dekupažom

U posljednje vrijeme mnogima postaje trend, a nekima i izvor dodatne zarade.

Mlada Hadžera Dupovac je jedna od polaznica kreativnih radionica koju je Muslim Aid BiH organizovao u toku mjeseca juna. Ove radionice ima za cilj prenijeti osnove dekupaž tehnike ukrašavanja te stvaranja prelijepih ručnih radova. Uz to polaznice ove radionice dobivaju obuku za promovisanje i brendiranje svojih proizvoda kako bi ih prodavale uspješno i na taj način sebi osigurale izvor zarade. 

Kreativna radionica se sastoji iz više dijelova. Prva je obuka za stvaranje svojih ručnih radova u okviru kojih polaznice uče ukrašavanje raznih predmeta poput vazni, sehara, zidnih satova, tablji, te slikanje i stvaranje slika na foliji koristeći dekupaž tehniku. Poslije toga imaju časove fotografisanja na kojima uče najbolji način slikanja svojih proizvoda, obzirom da je tehnika fotografisanja često zanemarena iako je jako bitna. Na kraju plaznice dobiju obuku za svoj vlastiti biznis i brendiranje kako bi ostvarile uspjeh u svom budućem poslu. Dosada su završena dva ciklusa u okviru kojih je bilo 13 polaznica koje su sve uspješno savladale ovu vrstu umjetnosti.

Mnogo je pozitivnih strana ove radionice, ali i općenito ove vrste posla. Kao prvo, ova tehnika je nešto što zaista svako može naučiti i za koju nije potreban neki poseban talenat. Drugo, nije stresan posao ““ čak šta više ova vrsta posla ima vrlo dobre psihološke efekte jer odvlači pažnju od svakodnevnih problema i pomaže u suzbijanju stresa. Treće, kroz ovu radionicu polaznice dobiju i obuku u fotografisanju i promoviranju svojih proizvoda, načina na koji će ih najbolje predstaviti, te čak i napraviti svoj vlastiti brend čime se osigurava njihova samostalnost, dodatnu ili glavnu zaradu i uspjeh u poslu. Na kraju, ova tehnika im omogućava i razvijanju vlastitih vještina i kreativnog duha koji otkriju u sebi, koliko god da su mislile da ga ne posjeduju. 

Hadžera nam je ispričala svoju priču uspjeha. Ona je majka troje djece, posjeduje srednju stručnu spremu i već duže vremena je bila u potrazi za poslom prije nego što je počela pohađati radionicu. Bila je već prethodno informisana o ovoj tehnici i oduševila se prilikom da je usvoji. 

“Ovaj cjelokupni seminar bio mi je od velike koristi, jer sam konkretno naučila osam novih dekupažnih tehnika, na osam različitih predmeta. Posebno me je dojmila radionica fotografije, od koje iskreno nisam očekivala ništa, štaviše mislila sam da nam nije ni potrebna, međutim bila sam pozitivno iznenađena, jer sam shvatila da pravilnom prezentacijom svojih proizvoda, organizacijom svoje facebook stranice i kvalitetnom fotografijom drastično povećavamo prodaju svojih proizvoda, što mi se u konačnici odmah i pokazalo. Naučila sam kako jeftinije, brže, lakše i kvalitetnije pokrenuti svoj mali biznis. Zahvaljujući radionici brendiranja i konkretnim sugestijama na dobrom sam putu da osmislim svoj zaštitni logo i stvorim svoj brend. Zahvaljujući ovom seminaru pokrenula sam facebook stranicu Dekupaz Ruho Duse 22.06.2014. i za nepunu sedmicu koliko postoji ova stranica ja sam uspjela da prodam svojih proizvoda u visini od 250 KM.”

Proizvodi ovih polaznica su zaista korisni i prelijepi. Pored toga kupci mogu i sami naručiti nešto što bi odgovaralo njihovom ukusu, izraziti neke posebne želje. Sam pogled na ove prelijepe predmete prenosi osjećaj posvećenosti, ljubavi, vremena i truda koji leži iza njega i upravo zbog toga je to idealan poklon za mnoge prilike. Stoga, ukrasimo sobe, obradujmo nekog prelijepim i praktičnim poklonom i poželimo polaznicama mnogo uspjeha u daljem radu.