fbpx

Winterisation MAUSA 2021/2022

Za ugrožene samohrane roditelje koji se suočavaju sa lošim životnim i stambenim uslovima zima donosi dodatne teškoće. Većina njih živi u siromaštvu, uz visoku stopu nezaposlenosti. Oni koji porodici ne mogu priuštiti drva za ogrjev ili drveni ugalj pribjegavaju prikupljanju i spaljivanju otpadnog materijala koji koriste za grijanje doma, ili se uopće ne griju, riskirajući svoje zdravlje i u najgorem slučaju, živote.

Muslim Aid Association zajedno sa donatorima tokom cijele godine radi u cijeloj zemlji s porodicama bez jednog roditelja pružajući im pomoć na različite načine kao što su: stipendije za jetime, programi za održivi razvoj, program mobilne biblioteke, sezonski programi itd.

U konsultacijama s porodicama jetima, otkrili smo da je grijanje najčešći i najznačajniji problem tijekom zimskih mjeseci. Stoga Muslim Aid Association kao i predhodnih godina trenutno provodi Winterisation projekat. Putem projekata će se obezbijediti drva za grijanje ili šporeti na drva tokom zimskih mjeseci za 56 ugroženih porodica jetima širom zemlje koji već primaju stipendije od Muslim Aid USA. Ovaj projekat će olakšati finansijski teret porodicama tokom zimskih mjeseci, kada su troškovi života veći, a mogućnosti sezonskog zapošljavanja manja nego u ostatku godine.