fbpx

ZAVRŠEN PROJEKT “GERONTLOŠKI PRISTUP NJEZI STARIH OSOBA U BORBI ZA OSNAŽIVANJE ŽENA”

Projektom je 35, socijalno i materijalno ugroženih, žena srednje dobi educirano u oblasti pružanja podrške i njege starim i iznemoglim osobama.

Edukacijama smo htjeli osnažiti kompetencije polaznica, a krajnji rezultat je osnivanje agencije za pružanje palijativne njege koja će djelovati pri UG “Kuća otvorenog srca” Mostar, čime će se korisnicama olakšati samozapošljavanje i mogućnost da stečena znanja koriste u svakodnevnoj praksi. 

Izjave korisnica:

Sanela Salčin

Prije radionice bila sam nesigurna, povučena i stidljiva. Sada, kad sam prošla obuku, sasvim sam suprotna osoba, sigurna u sebe, svoj rad i svoje postupke. Naučila sam kako da iskazujem osjećanja i potrebe što je veoma bitno za život i rad. Također sam spoznala da je komunikacija sa ljudima veoma bitan faktor u radu.

Elvedina Hejub

Prije polaska na radionice bila sam povučena osoba, stidna i nesigurna u ono što želim. Uvijek sam druge stavljala na prvo mjesto i nisam znala kako da iskažem ono što želim. Na početku edukacija bila sam nesigurna zbog novih poznanstva i učenja, ali kako su radionice išle jedna za drugom ojačala sam u pozitivnom smislu, dobila sam volju za radom i postavila sam sebe na prvo mjesto. Dobila sam više samopouzdanja. Od ranije sam imala iskustva u palijativnoj njezi, jer sam takav slučaj imala kod kuće. Pomaganje osobama u takvim situacijama čini me sretnom, ispunjava me što mogu da budem od pomoći onoliko koliko je u mojoj moći. Po završetku radionica, osnažila sam svoje kompetencije, potvrdila i proširila znanje. Trening je završen i nadam se da ću uskoro dobiti posao, svjesna sam da neće biti lagan, ali uz dobru volju i praksu nadam se da mi je to perspektiva i mislim da ću učiniti ljude za koje budem radila sretnim.