fbpx

Završena edukacija u okviru projekta “Poljoprivredom do vlastitog biznisa”

U saradnji sa lokalnim zajednicama završena obuka iz oblasti proizvodnje povrća i rasada u plastenicima.

Muslim Aid BiH  je ponovo krenuo sa projektom “Poljoprivredom do vlastitog biznisa”  koji ima za cilj osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i porodica. Ovaj projekt je ostvaren u saradnji sa četiri općine, tj. Vogošća, Ilijaš, Olovo i Visoko, a njegova vrijednost iznosi ukupno 152.460,00 KM. Njime je osnažena 61 porodica, tj. 14 iz općine Vogošća, 25 iz općine Visoko, 18 iz općine Ilijaš, te 4 iz općine Olovo.

Prva faza ovog projekta je obuhvatala intenzivnu edukaciju tokom mjeseca marta i aprila ove godine kako bi potencijalni korisnici dobili kvalitetnu obuku u plasteničkoj proizvodnji povrća i rasada, a koju je vodila dipl.ing. poljoprivrede Ehlimana Redžić – Buzar. Sljedeća faza projekta predviđa dodjelu plastenika od 100m2 tokom mjeseca aprila, sistema za navodnjavanje sa svim priključcima, 320 sadnica za ljetnu proizvodnju i malč folije. Plastenici su finansirani od strane općina, pojedinaca tj. korisnika projekta i Muslim Aid-om BiH kao sufinansijerom i nosiocem projekta.

Materijalna vrijednost ovog projekta je popraćena brojnim drugima značajnostima i koristima. Korisnici imaju mogućnost plasirati svoje proizvode na tržište obzirom na ostvaren dogovor sa potencijalnim kupcima. Same općine time ostvaruju ekonomsku korist i jačanje poljoprivrede čime projekt ostvaruje širu i indirektnu ekonomsku i društvenu korist pored direktne pomoći korisnicima. 

Na kraju, Muslim Aid BiH ovim putem želi osigurati uspjeh, održivost i dugoročnost projekata koje vodi.