fbpx

Ima za cilj podršku manjim lokalnim zajednici kroz jačanje njenih kapaciteta značajnih za širu zajednicu u oblasti obrazovanja, zdravstva i dr.

Kroz naše desetogodišnje iskustvo saradnje sa školama u ruralnim sredinama uočili smo izazove i potrebe ovih zajednica i škola. S tim na umu 2021. godine kreirali smo CBM projekat koji koji ima za cilj pomoć lokalnim zajednicam kroz jačanje njihovih kapaciteta u oblastima koje smo detektovali kao ključne: obrazovanje, zdravstvo i lokalna zajednica. Prepoznali smo zajednice koje se nalaze na i na entitetskoj granici i čije škole pohađaju djeca iz oba entiteta kao koje su u stanju najveće potrebe. Na ovaj način želimo pomoći kako lokalnoj zajednici u kojoj radimo, tako i susjednoj lokalnoj zajednici čija djeca pohađaju navedene škole.

Jačanje kapaciteta škola podrazumjeva infrastrukturne radove koji će poboljšati uslove školskih zgrada i riješiti goruća pitanja za koja ne mogu obezbijediti novač, kao npr. promjena krova, termo izolacija, promjena stolarije… Također, ova stavka podrazumjeva i povećanje kompetencija nastavnika u oblasti informatičkog znanja i stvaranje preduslova za kvalitetniji nastavni proces.

Zdravstveni segmet podrazumjeva implementaciju projekata iz zdravstva koji će povećati znanje o dentalnom zdravlju i pružiti konkretnu zdravstvenu uslugu djeci školskog uzrasta iz ovih zajednica.

Ovim projektom želimo uključiti cjelokupnu zajednicu i poboljšati uslove za sve njene građane.

Više informacija o projektima